ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Saldu dusu, Spirit!


Publicēts: 1.04.2010

NASA visurgājējs Spirit, kas atrodas uz Marsa, ir izlaidis plānoto sakaru sesiju 2010. gada 30. martā. Iespējams, ka robots ir iesnaudies, lai pārlaistu skarbo Marsa ziemu.

"Miega" režīmā visurgājēja enerģija tiek tērēta tikai pašiem nepieciešamākajiem procesiem. Turpina tikšķēt robota pulkstenis, bet sakari un jebkāda veida kustības un zinātniskā darbība tiek pārtraukta, lai visu iespējamo enerģiju tērētu sildīšanai un akumulātoru lādēšanai. Kad uzkrāts pietiekams daudzums enerģijas, visurgājējs pamodīsies un mēģinās nodibināt sakarus.

"Spirit varētu klusēt nedēļām, pat mēnešiem ilgi, bet mēs turpināsim klausīties. Mēs ceram, ka Spirit atjaunos sakarus, tiklīdz enerģijas daudzums būs pietiekams," teica Džons Kallas no NASA JPL.

Spirit enerģijas rezerves samazinās, jo Saule atrodas ļoti zemu pie horizonta un maz apspīd putekļainos paneļus. Trijās iepriekšējās Marsa ziemās Spirit Saules paneļi bija pavērsti tā, lai visurgājējs saņemtu pēc iespējas vairāk enerģijas. Šogad robots nav korekti "ieziemots".

Spirit pēdējās nedēļās ar Zemi sazinājās reizi nedēļā. Pēdējās sakaru sesijas laikā, kas notika 2010. gada 30. martā, Mars Odyssey nesaņēma nekādu signālu no visurgājēja.

Turpmāko nedēļu laikā Spirit elektronika atdzisīs arvien vairāk. Iespējams, ka šī būs aukstākā ziema, ko nāksies piedzīvot visurgājējam. Patlaban netiek prognozēts, ka temperatūra būs zemāka par minimālo pieļaujamo, lai izdzīvotu elektronika, bet jāņem vērā, ka visurgājējs ir novecojis un tam varētu būt daudz grūtāk paciest aukstumu.

"Temperatūras robeža bija aprēķināta jaunam visurgājējam. Tagad mums ir vecs visurgājējs, kurš pārcietis tūkstošiem termālos ciklus uz Marsa, tādēļ aukstums var radīt problēmas," teica Kallas.

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!