ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Prieciņš lūriķiem


Publicēts: 26.08.2008

Nu atzīsimies, mums taču patīk vērot. Ikvienā no mums sēž kārtīgs lūriķis. TV šovi, drošības kameras, novērošanas kameras pie stārķu un ērgļu ligzdām, pilna Youtube un pat augstas izšķirtspējas mākslīgie pavadoņi - mēs vērojam un mūs nemitīgi vēro. Ko vēl mēs varētu paskatīties, ja jau katrs šīs planētas kvadrātcentimetrs tiek novērots? Varbūt sarkano kaimiņplanētu?

Izrādās, ka nemaz tik neiespējami tas nav. ESA zinātnieki ir secinājuši, ka uz Mars Express esošo papildus kameru var ieslēgt un lietot kā starpplanetāro vebkameru.

2003. gadā vizuālā monitorēšanas kamera (VMC) tika izmantota vienam uzdevumam - novērot Beagle 2 atdalīšanos no Mars Express un tā nolaišanos sarkanās planētas atmosfērā. Šai gluži parastajai kamerai vajadzēja apstiprināt nolaišanās moduļa atdalīšanos un tālākās trajektorijas atbilstību plānotajam. Kā zināms, atdalīšanās noritēja pēc plāna. Problēmas sākās vēlāk un Beagle 2 aizgāja bojā.

Kameras uzdevums bija izpildīts, tā tika izslēgta un pavisam aizmirsta. Galu galā, kam gan vajag tik parastu kameru, ja uz Mars Express klāja ir citas augstas tehnoloģijas ierīces.

Tomēr kāds no ESA zinātniekiem aizdomājās, ka VMC ir "parasta kamera neparastā vietā." Pēc vairākiem mierā pavadītiem gadiem Mars Express lidojuma kontroles centra komanda, kas atrodas Vācijā, mēģināja kameru ieslēgt atkal. Neviens nezināja vai tas izdosies, jo kamera bija paredzēta vienreizējai lietošanai un tā atradās bezdarbībā vairākus gadus.

Tomēr ESOC komandai izdevās VMC ieslēgt. Pēdējo mēnešu laikā  zinātnieki kalibrē kameras optiku, lai iegūtu pēc iespējas precīzāku attēlu. Tagad ar šo "parasto" kameru tiek fotografēti "neparasti attēli". Ģeoloģiskās struktūras, Marsa pusmēneši un sarkanās planētas mainīgie laikapstākļi ir iekļuvuši labāko attēlu skaitā, parādot, ka arī no pavisam nezinātniska instrumenta var iegūt labus zinātniskos datus.

Patlaban VMC darbojas un fotografē Marsu no Mars Express orbītas augstumiem. ESA ne tikai piedāvā mums apskatīt šos attēlus, bet arī pašiem piedalīties attēlu apstrādē. VMC publiskajā galerijā ir apskatāms Bila Dunforda apstrādātais attēls (pievienots rakstam), kurš ir arī pirmais šajā galerijā. Cerams, ka nākotnē šie attēli vairosies un starp tiem ieraudzīsim arī kādu mazās Latvijas pārstāvi.

Universe Today & ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!