ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Pirms 11 gadiem pazudušais Beagle-2 ir atradies!


Publicēts: 16.01.2015

Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) kosmiskais aparāts Mars Express uz Marsu nogādāja Lielbritānijas vadībā izstrādāto laboratoriju Beagle-2. 2003. gada 19. decembrī aparāts atdalījās no orbitālās stacijas. Pēc sešām dienām tam vajadzēja nolaisties uz Marsa virsmas. Pēc plānotās nolaišanās sakari ar Beagle-2 netika nodibināti un turpmākie meklējumi ar Mars Express un Mars Odyssey bija nesekmīgi. Pēc vairāk nekā desmit gadiem, Beagle-2 beidzot ir atradies!

Kosmiskais aparāts ir pamanīts NASA Mars Reconnaissance Orbiter augstas izšķirtspējas attēlos. Redzams, ka tas tiešām ir veiksmīgi nolaidies un ir pat daļēji atvērušies Saules paneļi.

"Neziņa par to, kas noticis ar Beagle-2, bija satraucoša. Tas, ka mēs tagad zinam, ka Beagle-2 nolaidās uz virsmas, ir lieliskas ziņas," pastāstīja EKA Mars Express projekta vadītājs Rūdolfs Šmits.

Beagle-2 ir neliels aparāts. Tā diametrs ir tikai 2 metri, kas principā ir uz pieejamo Marsa izpētes kameru izšķirtspējas robežas.

Sākotnēji attēlus analizēja bijušais Mars Express operāciju komandas darbinieks Maikls Krūns, sadarbojoties ar Beagle-2 industriālo un zinātnisko grupu dalībniekiem. Kad Isidis Planitia tika atrastas potenciālās Beagle-2 sastāvdaļas, konkrētais apgabals tika fotografēts atkārtoti. Iegūtos attēlus analizēja Beagle-2 komanda un NASA Reaktīvo dzinēju laboratorijas speciālisti.

Attēlos redzams aparāts ar daļēji atvērtiem Saules paneļiem. Iespējams ir atvērušies viens līdz trīs no četriem paneļiem. Turpat netālu atrodas izpletnis ar aizsargvairogu. Redzamo objektu krāsa, izvietojums un forma atbilst Beagle-2 nolaišanās procesa prognozētajai konfigurācijai. Sastāvdaļas atrodas plānotajā nolaišanās apgabalā, aptuveni 5 km attālumā no tā centra.

Saules paneļu daļējā atvēršanās izskaidro arī to, kādēļ sakari netika nodibināti. Lai Beagle-2 varētu sazināties ar Zemi, vajadzēja atvērties visiem paneļiem, tādejādi atsedzot radioantenu. Tā kā antena ir aizklāta, nepastāv iespēja sazināties ar aparātu, lai to atdzīvinātu un iegūtu no tā informāciju.

Lai arī Beagle-2 nav iedarbināms, fakts, ka to ir izdevies atrast, kā arī tas, ka tam ir izdevies veiksmīgi nolaisties, ir iedvesmojošas ziņas nākotnē plānotajām EKA misijām uz sarkano planētu.

ESA

Komentāri

  1. Agzas tieši 16.01.2015 domāja šādi:

    A varbuut tomeer - kaut kaa nebuut, buutu iespeejams vinju iedarbinaat? Es ceru, ka taa komanda domaas par kaadiem nebuut veidiem..

  2. Jupis tieši 16.01.2015 domāja šādi:

    Iedarbināt visdrīzāk var tikai kāds, kas aiziet un pakruķī to aparātu tur, uz Marsa. Cik saprotu, Beagle2 radio antena ir zem visiem saules bateriju paneļiem. Ja tie nav atvērušies, antenu nevar izbīdīt un sakari nav iespējami.

  3. GunārsS tieši 16.01.2015 domāja šādi:

    Paneļi tik tīri, kā vakar būtu atvērušies. Laikam vietējie ik pa laikam notīra, lai var lukturīšus, aķīšus palādēt! :)

  4. Indzha tieši 17.01.2015 domāja šādi:

    https://www.youtube.com/watch?v=KeyLHPg6ft4 un tāpēc arī neatvērās :D

  5. renrins tieši 19.01.2015 domāja šādi:

    briti lai paprasa Paulam Irbinam, lai iedarbina, kad aizlidos uz Marsu ap 2020. gadu. :)

  6. Nelabojams tieši 20.01.2015 domāja šādi:

    >GunārsS - tur tak ir skaidri un gaiši pierakstīts, ka tā ir mākslinieka bildīte.

  7. GunārsS tieši 20.01.2015 domāja šādi:

    >Nelabojams un pārējiem -piedodiet, biju pavirši izlasījis!
    Bet ar Marsa roveri bija tāds kuriozs, ka vienā bildē paneļi un viss pārējais bija klāts putekļiem un pēc kāda laika jau bija atkal tīrs! Varbūt ka kāds "Marsa velns" izlīdzēja! :)

  8. Nelabojams tieši 21.01.2015 domāja šādi:

    >GunārsS
    Jā, tieši tā - Marsa "dust devil" virpulītis ir noslaucījis aparātu un, ja pareizi atceros, tā ir bijis pat vairākas reizes. Tas ir viens no faktoriem, kas ir atļāvis šim aparātam nostrādāt tik ilgi.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!