ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Phoenix problēmas – Sol 22


Publicēts: 19.06.2008

18.jūnija preses konferencē tika runāts par vairākiem aktuāliem jautājumiem. Paraugu ņemšanu no ”Sniegbaltītes” ”Brīnumzemē”. TEGA krāsniņas darbību un rezultātiem. Taču karstā ziņa izrādījās Phoenix veselības problēmas.

Nākamās Phoenix zinātniskās aktivitātes tiks atsāktas ne ātrāk kā Sol 24. Tikmēr inženieri pētīs, kā Phoenix tiks galā ar neparedzēti lieliem datu apjomiem. Citiem vārdiem, Sol 23 netiks veiktas nekādas zinātniskās aktivitātes, jo kaut kas nav kārtībā ar Phoenix datiem. Tas ļoti atgādina situāciju, kādu piedzīvoja Spirit savā Sol 18. (Spirit Sol 18 ir atsevišķs stāsts, taču īsumā atgādināšu. Spirit izdevās izglābt par mata tiesu. Spirit bija iegājis nebeidzamā sistēmas pārlaišanas ciklā. Tas ne ar vienu nekomunicēja. Galu galā, izmantojot tiešos sakarus ar Spirit, inženieriem tomēr izdevās nodot robotam dažas zema līmeņa komandas. Izrādījās Spirit failu sistēmās bija iekrājies milzīgs daudzums failu vēl no lidojuma posma un operacionālā sistēma vienkārši aizrijās ar failu menedžēšanu. Spirit datu nesēji tika noformatēti un jauna sistēma uzinstalēta. No misijas vadības centra uz Zemes, uz dzelža, kas atrodas uz citas planētas! Vienreizēji, vai ne?).

Situācija ar Spirit bija patiesi biedējoša. Sakari ar robotu tika pazaudēti. Ar Phoenix patreiz nav tik ļauni. Sol 22 inženieri, kas seko Phoenix veselībai, pamanīja satraucošu anomāliju. Katru reizi, kad tiek vākti telemetrijas dati no zondes (bateriju stāvoklis, voltāžas šeit, temperatūras tur, utt.), šīs datu paketes tiek iemarķētas kā telemetrijas informācija. Kārtējā sesijā konkrētas telemetrijas paketes, kuras parasti ir viena līdz trīs vienas sesijas laikā, pēkšņi bija 45 000!

Patreiz ir pieejama tikai informācija, ka šāda informācija ir pieejama. Ir zināms, ka Phoenix atmiņā ir 45 000 telemetrijas datu paketes. Visas iezīmētas kā augstākās prioritātes informācija. Kas savukārt ir iemesls, kamdēļ ir pazaudēta daļa zemas prioritātes zinātniskā informācija no Sol 22. Tā vienkārši tika pārrakstīta ar svarīgāko (no Phoenix viedokļa). Paskatīsim, kā tas notika. Darbojoties Phoenix izmanto operatīvo atmiņu (RAM). Tajā tiek uzkrāti visi dati, gan zinātniskie, gan telemetrija. Iespēju robežās, kad tas ir iespējams, Phoenix pārraida datus no operatīvās atmiņas uz MRO vai Odyssey, kas tos tālāk pārraida uz Zemi. Phoenix atmiņa tiek atbrīvota jauniem datiem. Tomēr, parasti dienas beigās, pirms Phoenix iet gulēt, operatīvajā atmiņā vēl ir saglabājušies nenosūtīti dati. Tie, atbilstoši datu prioritātei, tiek pārvietoti uz flash atmiņu līdz nākamajam rītam. Tieši tas arī notika. Augstas prioritātes datu izrādījās daudz un ne visiem zemas prioritātes zinātniska rakstura datiem pietieka vietas.

Šķiet, šobrīd īpašu satraukumu nerada zinātnisko datu pazaudēšana. Ir nopietnākas lietas, par ko satraukties. Pirmkārt, Phoenix datoram ir limitēts laiks, kurā tam ir jāpaceļas (ap 60 sekundēm). Ja tas neizdodas, Phoenix mēģinās celties no rezerves datora. Dažādu iemeslu dēļ no tā būtu vēlams izvairīties. Bet laiks kā reizi varētu pietrūkt, jo ielādes procesa laikā dati tiek pārvietoti atpakaļ uz operatīvo atmiņu. Datu daudz, 45 000 bloku. Dažas ātrās palīdzības aktivitātes jau ir veiktas. Pirmkārt, pamainītas dažu telemetrijas pakešu prioritātes. Tas ietekmēs, kas tieši un cik daudz tiks saglabātas flash atmiņā. Otrkārt, zaudējam Sol 23. respektīvi, Sol 23 netiks veiktas nekādas zinātniskās aktivitātes. Treškārt, pacelta prioritāte lielā telemetrijas datu apjoma nosūtīšanai uz Zemi, lai varētu ātrāk izpētīt un novērst problēmu.

Patreizējā situācija ir sekojoša. Dati ir pieejami, Phoenix tiek kontrolēts, failu sistēmas pārpildīšanās ir novērsta, Phoenix datori var normāli iekrāmēties. Situācija ir stabila. Phoenix nav briesmās, kādas savulaik piedzīvoja Spirit. Tiesa, patreiz vēl nav skaidrs nedz problēmu cēlonis, nedz novērsti tā iemesli.

Sol 24 zinātniskās aktivitātes ir atjaunotas ar ierobežojumu, ka datus nevarēs saglabāt flash atmiņā. Lai izvairītos no vēl lielākām nedienām, kamēr problēma nav apzināta, datu apjomu flash atmiņā turēs cik vien mazu iespējams. Ir arī laba ziņa. Kā reizi šodien MRO un Odyssey Phoenix redzes laukā atradīsies vairāk nekā ierasts. Sekojoši lielāku datu apjomu būs iespējams nosūtīt uz Zemi. Zinātnieki ir ieplānojuši vienu no informācijas ziņā bagātākajām Sol.

Rakstu sagatavoja cydonia (Ints Ķešāns) pēc Planetary Society Weblog datiem

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!