ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Phoenix – pirmā nedēļa Zaļajā ielejā


Publicēts: 2.06.2008

25. maijā Phoenix nolaidās uz Marsa. Neskatoties uz dažiem trūkumiem, nolaišanās uzskatāma par teicamu. Mars Descent Imager ("MARDI") bija sabojājies vēl pirms starta uz Zemes. Mēģinājumi kļūmi apiet bija riskanti. Tāpēc mums bija jāiztiek bez bildēm nolaišanās laikā. Izpletnis atvērās 6.5 sekundes par vēlu, Phoenix nosēdās paredzētā apgabala pašā malā (25 km uz austrumiem no centra), taču ļoti veiksmīgi. MRO un Odyssey ir noteikuši precīzu Phoenix atrašanās vietu un speciāli Google Maps interesentiem, tā ir 68.218830°N 234.250778°E. Phoenix vienreizējo nolaišanos veiksmīgi iemūžināja MRO HiRISE kamera. Šīs bildes jau varēja aplūkot starspace.lv.

Phoenix patreiz izbauda polāro dienu. Pirmais saulriets gaidāms tikai septembrī. Laiks Zaļajā ielejā ir nedaudz siltāks nekā bija gaidīts. Dienā -30°C, "naktī" -80°C. Atmosfēras spiediens 8,5 milibāri, kas ir apmēram 100x mazāk nekā uz Zemes jūras līmenī. Tas nozīmē, ka diezgan šaurā temperatūras diapozonā uz Marsa var pastāvēt šķidrs ūdens. Tas sasalst pie ~0°C un sāk vārīties pie ~10°C. Putekļu daudzums atmosfērā kopš pirmās dienas palielinās.

Phoenix tuvumā redzami dažādi objekti. Jau pirmajos attēlos varēja aplūkot kopējo ainavu un atpazīt zināmas lietas, izpletni, karstuma ekrānu. Tuvākiem objektiem ir doti vietvārdi un šajā attēlā var gūt priekštatu par to izmēriem un nosaukumiem.

No pirmo trīs dienu uzņemtajiem attēliem ir samontēta pirmā zemas izšķirtspējas 360° panorāma. Smalko bildi vēl tikai gaidām.

Sol 4 (Sol – Marsa diena (24h 37m 22s), (laika skaitīšana uz Marsa ir atsevišķs stāsts)) atgadījās pirmā ķibele pēc nolaišanās. Tika konstatēts īssavienojums TEGA (Thermal and Evolved Gas Analyzer). Tā ir "krāsniņa" (īstenībā 8 krāsniņas), kurā paņemtos grunts paraugus var uzkarsēt līdz 1000°C, iztvaicēt un ar spektrogrāfu palīdzību noteikt to sastāvu. Problēma tiek diagonosticēta, patreiz vēl nav skaidrs, kā tas ietekmēs aparāta darbību. Lai vai kā, misijas cilvēku nostāja ir, ka uz Marsa katra diena, kurai ir rītdiena uzskatāma par izdevušos.

Viens no galvenajiem Phoenix uzdevumiem ir ledus meklēšana. Pagaidām tas rādās visur, taču apstiprinājuma joprojām nav. Vakar Phoenix robota roka palūkojās zem paša Phoenix. Gaišais materiāls iespējams ir ledus.

Pēdējās ziņas no Marsa! Phoenix ir nofotografējis pēdu uz Marsa! Žēl, protams, ka to nav atstājis kāds marsietis. Tas ir nospiedums, ko atstāja pirmais Phoenix ekskavatora mēģinājums paņemt grunts paraugus. Lai arī ar dienas nokavēšanos, tomēr tas tika veikts visnotaļ semīgi. Ekskavatora kauss un pirmie paņemtie grunts paraugi. Savāktās grunts analīzes gaidām tuvāko dienu laikā.

Vairāk informācijas Phoenix misijas lapā, NASA un JPL Interneta lapās.

Rakstu sagatavoja cydonia (Ints Ķešāns)

Komentāri

  1. dzimmijs13 tieši 3.06.2008 domāja šādi:

    Nu ko, vienkārši lieliski!






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!