ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Neatlaidība ceļā uz Marsu


Publicēts: 1.08.2020

2020.gada 30.jūlijā plkst. 14:50 pēc Latvijas laika no Kanaveralas raga 41.starta laukuma pacēlās United Launch Aliance nesējraķete Atlas V. Tās derīgā krava bija jaunais NASA Marsa izpētes visurgājējs Perseverance, kas sarkano planētu sasniegs 2021.gada februārī. Ja viss noritēs pēc plāna, tad 2021.gada 18.februārī nāksies turēt īkšķus, lai nolaišanās Jezero krāterī būtu veiksmīga.

Perseverance (tulkojumā Neatlaidība) ir astrobioloģijas misija. Visurgājējs nolaidīsies Jezero krāterī, kurā, kā uzskata zinātnieki, pirms aptuveni 3,5 miljards gadiem ir ieplūdusi upe, izveidojot plašu deltu, kuras paliekas labi redzamas NASA Mars Reconnaissance Orbiter uzņemtajos fotoattēlos. Ja mitrajos periodos tur ir pastāvējušas mikroskopiskas dzīvības formas, ir cerība, ka to atstātās pēdas būs atrodamas krātera nogulumiežos.

Visurgājējs ir aprīkots ar septiņiem instrumentiem, kas pamatā paredzēti astrobioloģiskiem un ģeoloģiskiem pētījumiem. Starp tiem ir arī MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), kas ir eksperimentāls aparāts, kas tiks izmantots, lai demonstrētu, ka no Marsa atmosfērā sastopamās ogļskābās gāzes var sintezēt skābekli. Šādā veidā nākotnē varētu saražot gan Marsa apmetņu iedzīvotājiem nepieciešamo skābekli elpošanai, gan degvielu raķetēm.

Vēl viena tehnoloģiju demonstrācijas iekārta ir Inguenity helikopters, kas nolaidīsies uz Marsa virsmas kopā ar visurgājēju, lai aptuveni mēnesi pēc nolaišanās veiktu piecus kontrolētus lidojumus. Šī projekta mērķis ir iegūt datus, kas tiks izmantoti, lai nākotnē šāda tipa tehnoloģiju varētu izmantot gan sarkanās planētas atmosfēras izpētē, gan nelielu kravu pārvietošanai. Inguenity nav aprīkots ar zinātniskiem instrumentiem.

Dati tiks vākti ne tikai laikā, kad visurgājējs atradīsies uz virsmas, bet arī nolaišanās laikā. Karstuma vairogi ir aprīkoti ar 28 sensoriem, kas reģistrēs spiediena un temperatūras izmaiņas, aparātam brāžoties cauri Marsa retinātajai atmosfērai. Labāko un drošāko nolaišanās punktu palīdzēs izvēlēties jaunā autonomā navigācijas sistēma TRN (Terrain Relative Navigation), kas fotografēs un analizēs Marsa virsmu lidojuma laikā, kopš tiks atvērti izpletņi. Autopilota tehnoloģija izmatos augstas izšķirtspējas kartes, kurās būs identificēti svarīgākie virsmas objekti un potenciāli bīstamās vietas. Nolaišanās laikā fotokamera fotografēs virsmu un iegūtos datus apstrādās īpašs algoritms. Ja izvēlētā vieta būs droša, aparāts nolaidīsies. Nepieciešamības gadījumā trajektorija var tikt koriģēta. Autonomā navigācija īpaši noderīga var izrādīties gadījumā, ja aparāta trajektoriju izmaina negaidīta vēja pūsma.

MEDA (Mars Environmental Dynamics Analyzer) veiks sarkanās planētas putekļu vides analīzi, palīdzot noskaidrot gan kāda izmēra daļiņas sastopamas atmosfērā, gan kā to koncentrācija mainās dienas laikā. Šī informācija ir īpaši svarīga, jo Marsa putekļi satur perhlorātus, kas ir kaitīgi cilvēkiem. Vēl viens aspekts, kuru palīdzēs izvērtēt MEDA kamera, ir Saules starojuma intensitāte un tā sadalījums, kāds sasniedz Marsa virsmu.

Perseverance mobilā laboratorija ir misija, kas vērsta ar skatu nākotnē, gatavojoties cilvēku lidojumam uz Marsu. Lai noskaidrotu, kādi skafandri būtu piemēroti pastaigām pa Marsa virsmu, uz visurgājēja atradīsies pieci skafandra materiālu paraugi. Šo paraugu izmaiņas laika gaitā pētīs ar SHERLOC instrumentu. Zinātnieki paredz, ka radiācija pamazām sabojās materiālus, bet nav skaidrs, cik ātri tas notiks. Tādus pašus materiālus uz Zemes laboratorijā apstaroja un reģistrēja spektra izmaiņas. SHERLOC instruments arī reģistrēs materiālu spektru, kuru varēs salīdzināt ar laboratorijas datiem.

SHERLOC instruments pētīs ne tikai nākotnes skafandru materiālu izmaiņas, bet arī pašus Marsa iežus. Interesantākais ir SHERLOC kalibrācijas paraugs - Marsa meteorīts, kas atrasts uz Zemes. Tas ir Sayh al Uhaymir 008 (SaU008), kas 1999.gadā tika atrasts Omānā. Agrākajās misijās kalibrācijas paraugi bija dažādi uz Zemes sastopami materiāli.

Atšķirībā no agrākajām misijām Perseverance būs pirmais solis Marsa parauga nogādāšanai uz Zemi. Laboratorija vāks paraugus, sapakos tos konteineros un atstās uz Marsa virsmas, kur nākotnē tos varētu savākt jau citas automatizētas misijas ietvaros.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!