ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

NASA pievelk jostas [papildināts]


Publicēts: 25.03.2008

Marsa visurgājēju Spirit un Opportunity panākumi uz sarkanās planētas ir bijis lielisks piemērs veiksmīgam zinātniskam projektam. Abi roboti ir pārspējuši visas uz viņiem liktās cerības un atpelnījuši ieguldījumus pilnā mērā. Tagad šo abu automatizēto pētnieku likteni ir aizēnojis naudas trūkums.

Lai varētu turpināt uzturēt Marsa visurgājēju programmu (MER), NASA ir spiesta izslēgt vienu no visurgājējiem, lai ieekonomētu 4 miljonus USD. MER projekta gada izmaksas šobrīd sastāda 20 miljonus USD.

MER projekta plānotais laiks bija tikai trīs mēneši pēc nosēšanās, bet abi visurgājēji turpināja darbu vēl ilgi pēc termiņa beigām. Jau četrus gadus abi roboti apgādā zinātniekus ar datiem par sarkano Zemes kaimiņu, pārciešot niknas putekļu vētras, pārvarot tehniskās problēmas un izbēgot no Marsa plūstošajām smiltīm. Šķiet, ka nekas nespēj aizkavēt Spirit un Opportunity uzvaras gājienu.

... izņemot finansējuma samazināšanu.

Kad nauda beidzas, projekts ir jāapstādina. Tieši tagad ir pienācis brīdis izslēgt vienu no visurgājējiem - Spirit, kas atrodas Guseva krātera saulainajās nogāzēs. Lai samazinātu izdevumus, arī Opportunity funkcionalitāte tiks samazināta. Misijas koordinatori sazināsies ar robotu tikai reizi pāris dienās, nevis reizi dienā kā līdz šim.

Projekta dalībnieki ir patiesi noskumuši par NASA plāniem, jo abi roboti ļoti veiksmīgi veica savus pienākumus. Visurgājēju projekta zaudējums ir smags trieciens ne tikai MER dalībniekiem, bet visai pasaulei - gan zinātniekiem, gan mums - vienkāršajiem astronomijas faniem, kas ar interesi sekoja mehānisko pētnieku gaitām uz Marsa.

Žēl, ka ASV nespēj atteikties no saviem "demokrātijas nesēja" pienākumiem Irākā, lai neciestu zinātniski svarīgi mērķi...

25.03.2008 - NASA anulējusi vēstuli, kurā tika rekomendēts samazināt MER programmas izmaksas. Attiecīgi - abi visurgājēji turpinās darboties.

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!