ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Modeļus izvēlas fotogrāfs


Publicēts: 2.04.2010

NASA Marsa visurgājējs Opportunity uz sarkanās planētas atrodas jau septīto gadu. Tagad, kad visurgājējs ir kļuvis vecāks, tā gudrība ir vairojusies. Kā kārtīgs fotogrāfs, Opportunity modeļus tagad izvēlas pats, nosakot, vai izvēlētajam objektam ir nepieciešami papildus novērojumi.

Programmatūras uzlabojumi, kuri tika veikti Opportunity visurgājējam, ir kārtējais apliecinājums, ka NASA veiksmīgi izmanto abu robotu neparasti ilgo dzīvotspēju uz Marsa.

Tagad Opportunity dators analizē platleņķa kameras uzņemtos fotoattēlus un atpazīst interesantus objektus pēc īpašiem kritērijiem, piemēram, apaļas formas vai gaiša krāsa. Tad pret šo objektu tiek pavērsta šaurleņka kamera, lai nofotografētu interesējošo priekšmetu, izmantojot dažādu krāsu filtrus.

Jaunā sistēma ir nodēvēta par AEGIS (Autonomous Exploration for Gathering Increased Science). Agrāk par papildus novērojumiem zinātnieki uz Zemes izlēma tikai pēc sākotnējo attēlu saņemšanas. Tikai nākamās dienas plānā varēja iekļaut turpmākās fotosesijas. Dažreiz, laika un datu apjoma ierobežojumu dēļ, papildus novērojumi netika veikti.

Pirmajā attēlā, kur aplūkojamo objektu izvēlējās pats visurgājējs, redzams, ka šis akmens ir aptuveni futbola bumbas lielumā, dzeltenbrūnā krāsā un tam ir slāņaina uzbūve. Izskatās, ka tas ir akmens, kas izmests no kāda netālu esoša krātera. Opportunity šo objektu nofotografēja 2010. gada 4. martā. No vairāk kā 50 platleņķa kameras fotogrāfijā redzamajiem akmeņiem, Opportunity izvēlējās šo, lai veiktu papildus novērojumus.

"Tas atrada tieši to, ko mēs vēlējāmies, lai tas atrastu," teica Tara Estlina no NASA JPL. "Pārbaude noritēja tieši tā, kā mēs bijām ieplānojuši. Ir fantastiski vērot, cik patstāvīgi darbojas Opportunity pēc vairāk kā sešu gadu darba."

Opportunity šo jauno iespēju izmantos katrā apstāšanās reizē dienas brauciena laikā vai arī dienas brauciena noslēgumā. Tādejādi tiks identificēti un analizēti objekti, kurus savādāk varētu arī nepamanīt.

"Mēs gadiem ilgi izstrādājām šo spēju, izmantojot Marsa visurgājēju analogus šeit laboratorijā," teica Estlina. "Pirms sešiem gadiem mums pat prātā neienāca doma, ka to varēs izmantot Opportunity."

Programmatūras izstrādātāji uzskata, ka šo programmatūru varēs izmantot arī citiem, nākotnē iecerētajiem visurgājējiem.

Gan Opportunity, gan Spirit šo darba gadu laikā ir saņēmuši arī citus uzlabojumus. Piemēram, abi visurgājēji spēj labāk apbraukt šķēršļus un precīzāk aprēķināt, cik tālu ir jāizstiepj robotizētā roka, lai aizsniegtu kādu klints gabalu. 2007. gadā abi visurgājēji saņēma uzlabojumus, kas ļāva tiem labāk analizēt debesu fotogrāfijas un noteikt, kuros redzami mākoņi un putekļu viesuļi.

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!