ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Marss zem lupas


Publicēts: 6.06.2008

"Saskatīt pasauli smilšu graudā..." - tā ir teicis angļu dzejnieks Viljams Bleiks. Marsa statiskā laboratorija Phoenix ir iedarbinājusi savu optisko mikroskopu un palūkojusies uz Marsu caur palielināmo stiklu, izpētot smilšu un putekļu graudus, kuru izmēri ir aptuveni 10tā daļa no cilvēka mata diametra.

Šīs ir visaugstākās izšķirtspējas fotogrāfijas, kurās redzamas augsnes daļiņas no citas planētas. "Mums ir neiedomājama mēroga fotogrāfijas, kurās redzama Marsa mineraloģijas dažādība," stāstīja Mihaēls Hekts no NASA JPL.

Ar mikroskopu tika novērotas tās daļiņas, kas nonākušas uz Phoenix virsmas. "Mēs tikai uzmetām acis," Hekts piebilda. "Šis bija tāds kā eksperiments, lai pārliecinātos, ka mikroskops darbojas, pirms mēs ķeramies pie augsnes paraugiem, ko piegādās robotizētā roka, kā arī pārbaudījām optiskā mikroskopa iespējas. Viss darbojas lieliski."

Nav izslēgts, ka dažas daļiņas nāk no paša Phoenix, kad tas nosēdās uz sarkanās planētas. Pirmajā mirklī šķiet, ka lielākā daļa tomēr ir no Marsa. "Mēs turpināsim darbu ar izraktajiem paraugiem un salīdzināsim vai tas, ko mēs tagad redzam, nāk no Marsa vai nē," skaidroja Hekts.

Daļiņas ir dažādu izmēru un formu, kā arī to krāsa variē.

"Jūs varat redzēt cik dažādas daļiņas veido sarkanīgi brūno augsni," pastāstīja Toms Paiks no Londonas Imperiālās koledžas, viens no Phoenix projekta dalībniekiem. Viņš piebilda, ka caurspīdīgās daļiņas varētu būt sāls graudi, bet par to esot pāragri spriest.

Vakar Phoenix ievāca pirmos augsnes paraugus, kas tiks analizēti statiskajā laboratorijā. Komanda tika izsūtīta trešdien, bet Phoenix to nesaņēma, jo kosmosa kuģis Mars Odyssey bija pārslēdzies drošības režīmā. Orbitālo staciju iespējams traumējusi enerģētiski lādēto Saules daļiņu plūsma. Paredzams, ka Odyssey darba spējas atgūs nedēļas beigās. Mars Odyssey savas misijas laikā kopš 2001. gada jau vairākkārt izsists no ierindas, tam saskaroties ar kosmiskajiem stariem, tādēļ projekta koordinātori nešķiet pārāk norūpējušies par patreizējo situāciju. Komandas veiksmīgi tika pārsūtītas, izmantojot MRO.

Tuvākajās dienās gaidāmi pirmie paraugu analīzes rezultāti.

Phoenix

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!