ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mars Reconnaissance Orbiter atsāk darbu


Publicēts: 17.12.2009

Visi seši Mars Reconnaissance Orbiter instrumenti ir atsākuši Marsa novērojumus un zinātnieki jau saņem datus. Kosmosa kuģa zinātniskā darbība tika apstādināta 26. augustā, kad notika neparedzēta sistēmas pārlāde. Kopš tā laika inženieri analizēja šo un arī agrākās sistēmas pārlādes, lai noskaidrotu iemeslus.

Šī gada laikā MRO sistēma ir pārlādējusies vēl trīs reizes - 6. augustā, 4. jūnijā un 23. februārī. Parasti pilnvērtīga zinātniskā darbība tika atsākta dažas dienas pēc tam. Pēc ceturtās pārlādes misijas komanda nolēma kārtīgāk izpētīt iespējamos iemeslus.

"Ir labi, ka instrumenti atkal ir ierindā," teica MRO misijas vadītājs Dens Džonstons. "Tas bija ilgs dīkstāves periods. Tagad mēs esam gatavi atsākt zinātnisko un datu pārraides darbu."

Inženieriem tomēr nav izdevies noskaidrot pārlādes iemeslus nevienam no četriem gadījumiem, bet tagad kosmosa kuģa sistēma ir papildināta ar papildus drošības programmatūru, kā arī viņi cer iegūt detalizētāku informāciju gadījumā, ja notiks atkārtota sistēmas pārlāde.

"Kosmosa kuģa seši instrumenti turpinās pētīt Marsa atmosfēru, virsmu un kārtu zem tās, ieskaitot nākotnē iecerēto misiju nolaišanās vietas," teica Ričs Cureks no NASA JPL. "Ziemeļu puslodē ir atsācies pavasaris un mēs ceram izmantot no putekļiem relatīvi brīvo atmosfēru, lai veiktu novērojumus. Mūsu uzdevums ir novērot sezonālās izmaiņas. Piemēram, instrumenti vēros polārās ledus cepures un sasaluma izmaiņas."

MRO startēja 2005. gada 12. augustā un Marsu sasniedza nākamajā gadā. Primārā misijas fāze ilga divus gadus un tika noslēgta pagājušogad. MRO ir ieguvis vairāk informācijas par Marsu, nekā visi pārējie kosmosa kuģi kopā. Tā atradumu klāstam pieskaitāmi arī atklājumi par Marsa komplekso klimata vēsturi.

 

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!