ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mars 2020 dosies uz Jezero krāteri


Publicēts: 20.11.2018

Jezero krāteris kļūs par NASA visurgājēja Mars 2020 jaunajām mājām. Piecu gadu periodā tika analizēta visa pieejamā informācija par sākotnējām 60 vietām uz Marsa, kuras varēja kļūt par nākamās misijas galamērķi. Jezero krāteris atrodas Isidia Planitia rietumu malā. Šim reģionam raksturīga liela ģeoloģiskā bagātība un atsevišķu iežu vecums varētu būt vismaz 3,6 miljardi gadu, kas ļaus ielūkoties ļoti senā Marsa pagātnē.

Mars 2020 starts plānots 2020.gada jūlijā. Šis visurgājējs ne tikai analizēs Marsa vidi, meklējot vietas, kuras pagātnē varēja būt piemērotas mums pazīstamām dzīvības formām, kā arī liecības par šādu dzīvības formu paliekām jeb fosilijām, bet arī vāks iežu paraugus, kuri tiks uzglabāti īpašā konteinerī. NASA un Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) pēta iespējas izveidot paraugu savākšanas misiju, kuras uzdevums būtu paraugus nogādāt atpakaļ uz Zemi. Tādejādi Jezero krāteris kļūs ne tikai par Mars 2020 galamērķi, bet arī par vietu, kurp dosies arī citas misijas.

Jezero krātera diametrs ir 45 km. Tajā savulaik ir ieplūdusi upe, veidojot plašu deltas baseinu. Šis ģeoloģiskais veidojums ir lieliska vieta, kur meklēt organisko molekulu un potenciālo mikroskopisko dzīvības formu atliekas, kas varēja saglabāties nogulumiežos, kas veidojušies pirms vairākiem miljardiem gadu. Šajā reģionā zinātnieki varēs analizēt vismaz piecus dažādu iežu veidus, ieskaitot mālus un karbonātus. Tajos ir vislielākās iespējas atrast "marsiešu" pēdas.

Ģeoloģiskā dažādība, kas sajūsmina zinātniekus, ir izaicinājums inženieriem. Tā ir ļoti sarežģīta virsma, kur nosēdināt aparātu - tuvumā izbijusi upes delta, daudz nelielu krāteru. Austrumu daļā klintis un no tām atšķēlušies bluķi, rietumos - atkal klintis, kā arī ar smiltīm piepūsti padziļinājumi, kuros visurgājējs var iestigt.

Tomēr inženieri ir izaicinājumu pieņēmuši. Patlaban pieejamās tehnoloģijas ļauj samazināt paredzamo Mars 2020 nolaišanās apgabalu par 50%, ja salīdzina ar Curiosity, kas Geila krāterī nolaidās 2012.gadā. Izveidotā TRN (Terrain Relative Navigation) sistēma nodrošinās nolaišanās apgabala pielāgošanu nolaišanās procesa laikā.

Savlaicīga misijas galamērķa izvēle sniedz lielāku iespēju laicīgi saplānot Jezero krātera izpētes gaitu un galvenos pieturas punktus. Protams, ņemot vērā, ka TRN sistēma ir nogādājusi visurgājēju sveiku un veselu līdz Marsa virsmai.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!