ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Maratons uz Marsa


Publicēts: 15.02.2015

2015. gada 8. februārī NASA Marsa izpētes visurgājējs Opportunity atradās nieka 200 metru attālumā no kārtējā rekorda - olimpiskā maratona distances nobraukšanas. Tādejādi 11 gadu ilgās misijas laikā nelielais visurgājējs būs nobraucis 42,195 kilometrus. Nākamais zinātniskās izpētes galamērķis ir Maratona ieleja, kur NASA Marsa izpētes orbitālā stacija Mars Reconnaissance Orbiter ir konstatējusi mālu klātbūtni.

Tiek uzskatīts, ka šie minerāli liecina par to, ka senatnē tur pastāvējis šķidrs ūdens.

"Kad pirms 11 gadiem sākās Opportunity primārā zinātniskā misija, neviens nevarēja iedomāties, ka aparāts pārcietīs bargo ziemu uz Marsa, nedz ka tas nobrauks maratona distanci," teica Marsa Izpētes visurgājēju projekta vadītājs Džons Kallas no NASA Reaktīvo dzinēju laboratorijas (JPL). "Tagad šis sasniegums ir rokas stiepiena attālumā, kad Opportunity tuvojas svarīgam zinātniskās izpētes mērķim. Daudz svarīgāk par ilgdzīvotību un nobraukto attālumu ir saņemtās zinātniskās informācijas apjoms."

Pirms Opportunity iebrauks Maratona ielejā, visurgājēja komanda plāno izpētīt Spirit of St. Louis krāteri, kas atrodas Maratona ielejas sākumā.

Opportunity šobrīd netiek izmantota zibatmiņa. Dienā savāktā informācija tiek uzglabāta operatīvajā atmiņā un dienas beigās to pārraida orbitālajām stacijām Mars Reconnaissance Orbiter vai Mars Odyssey, kas savukārt datus pārraida uz Zemi.

Turpmāko nedēļu laikā plānots augšupielādēt jaunāku programmatūras versiju, kura varētu atkal atjaunot iespēju izmantot zibatmiņu informācijas uzglabāšanai. Tas nozīmē, ka Opportunity varētu uzglabāt lielāku apjomu datu un pārraidīt uz orbitālajām stacijām vēlāk.

Opportunity uz Marsa nolaidās 2004. gada 25. janvārī. Primārā zinātniskā misija tika plānota 3 mēnešu garumā. Trīs nedēļas agrāk uz Marsa nolaidās otrs visurgājējs Spirit, kas primārās misijas laikā nobrauca 635 metrus. Spirit misija noslēdzās 2010. gadā. Savukārt Opportunity kopš 2011. gada pēta 22 km lielo Endeavour krāteri.

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: