ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kur nolaidīsies InSight


Publicēts: 5.09.2013

Izvērtējot 22 potenciālo nolaišanās vietu kandidatūras, NASA ir izvēlējusies četras, vienā no kurām 2016. gadā nolaidīsies jaunā stacionārā Marsa izpētes stacija InSight, kuras primārais uzdevums būs planētas dzīļu izpēte. Plānots, ka InSight startēs 2016. gada martā un jau pēc sešiem mēnešiem nolaidīsies uz sarkanās planētas. Visas četras pusfinālistes atrodas netālu viena no otras ekvatoram tuvajā Elysium Planitia līdzenumā.

"Mēs izvēlējāmies četras drošākās vietas," paskaidroja ģeologs Mets Golombeks no NASA Reaktīvo dzinēju laboratorijas (JPL), kurš vada nolaišanās vietas izvēles procesu. "Tur ir līdzena virsma, maz klinšu un ļoti neliels slīpums."

Tuvāko mēnešu laikā tiks izmantotas NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) zondes kameras, lai iegūtu pēc iespējas vairāk informācijas par šīm četrām vietām un izvēlētos vislabāko jau krietnu laiku pirms InSight starta.

Misijas ietvaros tiks pētīti procesi, kas veidoja Marsu, iegūstot informāciju, kas palīdzēs labāk saprast Saules sistēmas cieto planētu, tai skaitā Zemes, veidošanos un attīstību. Atšķirībā no iepriekšējām misijām, šīs misijas mērķa sasniegšanai nav svarīgi, kas atrodas uz virsmas, galvenais, lai tā būtu droša.

"Šīs misijas zinātniskais mērķis nav saistīts ar kādu īpašu vietu uz Marsa, jo mēs pētīsim planētu kopumā, līdz pašam kodolam," skaidroja InSight vadošais pētnieks Brūss Benerds. "Misijas drošība un ilgtspēja ir kritēriji, kas noteiks nolaišanās vietas izvēli."

Katra no četrām pusfinālistēm ir elipsveida laukums, kura garums austrumu-rietumu virzienā ir 130 kilometri, bet ziemeļu-dienvidu virzienā - 27 kilometri. Inženieri ir aprēķinājuši, ka zonde ar 99% varbūtību nolaidīsies izvēlētajā elipsē, ja tiks mērķēts tās centrā.

Elysium ir viens no trim reģioniem uz Marsa, kas atbilst diviem inženiertehniskajiem nosacījumiem. Viens no tiem ir atrašanās tuvu ekvatoram, lai stacionārās zondes Saules paneļi visu gadu saņemtu pietiekamu daudzumu Saules enerģijas. Izvēlētā vieta nedrīkst atrasties pārāk augstu virs "jūras līmeņa", lai virs tās atrastos pietiekami bieza atmosfēra, kas palīdzēs InSight droši nolaisties.

Pārējie divi reģioni, kas atrodas tuvu ekvatoram un ir zemu novietoti, ir Isidis Planitia un Valles Marineris. Šie abi reģioni ir pārāk nelīdzeni un tajos pūš spēcīgi vēji.

Lai tiktu sasniegti InSight misijai izvirzītie zinātniskie mērķi, zonde jānosēdina vietā, kur virsma nav cieta, lai 3 līdz 5 metru dziļumā varētu ieurbt instrumentu, kas novēros no planētas dzīlēm nākošo siltumu.

"Lai izvērtētu kandidātus, mums būs jāielūkojas zem virsmas," teica Golombeks.

Tādēļ zinātnieki MRO attēlos pēta sadursmēs no krāteriem izmestos iežus, lai noteiktu, vai zem smiltīm klātās virskārtas slēpjas blīvas klintis, kas InSight siltuma novērošanas aparātam neļaus sasniegt nepieciešamo dziļumu.

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!