ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jaunumi no HiRISE


Publicēts: 27.03.2009

Pavasaris ir strauju pārmaiņu laiks. Vakar vēl bija kupenas, no rīta jau peļķes. Tāds ir ne tikai pavasaris uz mums ierastās planētas Zeme, bet arī uz tuksnešainā un sarkanīgā Marsa. Dienvidu puslode uz Marsa mostas. Augstas izšķirtspējas kamera HiRISE, kas atrodas uz Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), iemūžina šīs izmaiņas detalizētās fotogrāfijās.

Katru ziemu Marsa polārais reģions pārklājas ar sauso ledu. Pavasarī pirmais sāk kust apakšējais slānis. Zem caurspīdīgās oglekļa dioksīda ledus kārtas "pūš vējš". Tas atrod ceļu augšup, nesot sev līdzi sīkas putekļu daļiņas. Virs ledus pūš citi vēji, kas šos putekļus pūš tālāk, izveidojot raksturīgos vēdekļveida formas zīmējumus.

Marsam mostoties no ziemas miega, uz sarkanās planētas parādās "zirnekļi". Kad ledus kārta sublimējas, pārejot no cieta stāvokļa gāzveida stāvoklī, veidojas dažādas interesantu formu struktūras. Zem ledus veidojas smalku kanālu tīkls, kas no centra plešas uz malām, kļūstot arvien sazarotāks. Zinātnieki domā, ka šos kanālus veido zem ledus plūstošā gāze, kas reizēm izplūst virspusē, nesot sev līdzi tumšus putekļus.

Lai arī nav vēl pierādīts, ka uz Marsa šobrīd eksistē ūdens šķidrā veidā, liecības par tā iespējamo darbību sarkanās planētas agrākos pastāvēšanas periodos ir atrodamas visai daudz. Šajā dienvidu puslodes krāterī redzamas gultnes, kuras visticamāk "izgrauzis" tekošs ūdens, kura avots varētu būt pazemes krātuves vai kūstošs ledus. Ja aplūkojam lielāko attēlu, redzam, ka virsma ir visai bedraina, kas liecina par to, ka šajā reģionā kādreiz ir bijis ledus, kuram sublimējoties virsmā paliek bedres.

Krāterī, kas atrodas dienvidu puslodes vidējos platuma grādos, redzamas vairāku veidu kāpas un interesanti daudzslāņaini iežu atsegumi.

Kas zina, varbūt kādu dienu arī šie zīmējumi nonāks "Uzmini kur tas ir" redzeslokā.

HiRISE

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!