ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jaunumi no HiRISE


Publicēts: 23.02.2009

Marsa dienvidu puslodē ziema atkāpjas, dodot vietu pavasarim. HiRISE kamera, kas atrodas uz Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) ir nofotografējusi šīs sezonālās izmaiņas, kas redzamas uz sarkanās planētas virsmas.

Attēlā redzams vārdā nenosaukts krāteris uz austrumiem no Proktora krātera. Tajā esošās kāpas ziemā sedz sausais jeb oglekļa dioksīda ledus. Pavasarī ledus kārtiņa iztvaiko, aizkavējoties tikai noēnotajās vietās. Šo reģionu MRO fotografēja arī savā pirmajā darbības gadā.

Katru ziemu Marsa dienvidpola apkaimi klāj aptuveni 1 metru bieza oglekļa dioksīda ledus kārta. Pavasarī, kad Saule sāk sildīt virsmu, kas atrodas zem caurspīdīgā ledus, gāze plūst zem ledus un putekļi no virsmas tiek pacelti augšup, kur vietām tie izlaužas cauri sausā ledus slānim. Uz virsmas ap šīm atverēm veidojas putekļu vēdekļi. To virzienu nosaka vējš. Aplūkojot šos "vēdekļus", var noteikt, kā mainās vēja virziens.

Attēlā redzama kāda daļa no 90 metrus liela krātera, kas atrodas milzīgā Hellas Basin apgabala ziemeļu malā. Tiek uzskatīts, ka agrāk šajā apgabalā ir atradušies ezeri vai pat jūras. Ja mēs uzmanīgi aplūkojam šī krātera malas, varam vērot slāņveida iežus un erozijas procesu pēdas. Šādi atsegumi palīdz izpētīt Marsa ģeoloģisko vēsturi.

Šis video gan nav no HiRISE, bet tiem, kas nav redzējuši kā Marss izskatās pavasarī, rekomendējam noskatīties.

 

 

HiRISE

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!