ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jaunumi no HiRISE


Publicēts: 20.03.2009

HiRISE ir augstas izšķirtspējas kamera, kas atrodas uz Mars Reconnaissance Orbiter, kas joprojām riņķo ap sarkano planētu un apgādā zemiešus ar interesantām fotogrāfijām. Ir pagājis kāds laiks, kopš informējām par HiRISE interesantākajiem jaunumiem, un ir sakrājušies vairāki ievērības cienīgi attēli.

Malea Patera ir viena no seno vulkānu grupām, kas ieskauj Hellas baseinu. HiRISE nofotografēja šo vulkānisko reģionu, lai zinātnieki varētu izpētīt apgabalā esošos vulkāniskos iežus. Šis nebija uzdevumam labvēlīgākais laiks, jo dienvidu puslodes virskārtu klāja spoža sarmas kārta. Atsevišķās vietās redzami melni pleķi, kur Saules iedarbības rezultātā ledus ir izkusis, atklājot tumšākos apakšējos slāņus. Ir nolemts, ka vasarā šis reģions tiks nofotografēts vēlreiz, lai izprastu, kādēļ veidojas tāds dīvains raksts.

Ne mazāk interesants attēls, kurā redzama Marsa "ala" Tractus Fossae apvidū. Tiek uzskatīts, ka kādreiz tas ir bijis tektoniski ļoti aktīvs reģions. Bedrei ir ļoti stāvas sienas, tikai pavisam šauru arku izgaismo Saules gaisma. Pārējais ir tīts tumsā. Tomēr tas nav milzīgs tunelis, kas ved Marsa dzīlēs, kā tas ir labi redzams pārgaismotajā attēlā. Šādas bedres rodas iebrūkot virskārtai, kas atrodas virs pazemes dobumiem, kuriem, lielākoties, ir vulkāniska izcelsme. Uz Zemes šāds objekts ir Velna rīkle Havaju salās.

Relatīvi mazs un svaigs krāteris atrodas Solis Planum apvidū. Tā diametrs ir aptuveni 400 metri. Gan krāterī, gan radiālā virzienā ap to redzami klints bluķi, kuru izmērs ir vismaz metrs un lielāki. Neskatoties uz to, ka krāteris ir salīdzinoši jauns, vējš jau veido smalkāku daļiņu sanesumus tā centrā.

HiRISE kamera joprojām fotografē reģionu, kurā 2003. gadā pazuda Beagle 2. Ja jums nav ko darīt, tad varat izpētīt visu attēlu, varbūt jums izdodas atrast kaut ko, kas liecinātu par to, ka Beagle 2 atrodas šajā reģionā.

Kamēr Beagle 2 atrast nav no vieglajiem uzdevumiem, dažus no zemiešu nosūtītajiem objektiem ieraudzīt var. Pavisam nesen HiRISE nofotografēja Marsa visurgājēju Opportunity, kas cīnās ar milzīgajiem smilšu laukiem. Marsa visurgājēju fotografēšana nav tikai izklaide, bet ļoti nepieciešama informācija, kas palīdz plānot turpmāko braukšanas ceļu. Šobrīd Opportunity ir ceļā uz tālo Pūļu (Endeavour) krāteri, kuru varētu sasniegt aptuveni 2 gadu laikā.

 

HiRISE

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!