ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jaunumi no HiRISE


Publicēts: 13.08.2009

HiRISE kamera, kas atrodas uz MRO, atkal mūs iepriecina ar jauniem un fantastiskiem Marsa fotoattēliem - Viktorijas krāteris, dažādas kāpas, putekļu viesuļi un citi interesanti objekti.

ai vēl atceraties Viktorijas krāteri? Marsa visurgājējs Opportunity šo vietu pētīja aptuveni vienu Marsa gadu. Apskatiet 1. attēlu uzmanīgi. Tur lejā joprojām redzamas visurgājēja pēdas.

Otrajā attēlā šķiet, ka jūs lūkojaties uz krāteri krāterī. Un kas gan ir tas gaišais materiāls augšējā malā? Vai krāteris ir aizpildījies ar materiālu, lai pēc tam tiktu izsviests ārā otro reizi? Vai varbūt krātera iekšienē esošais materiāls ir iebrucis uz leju, radot iespaidu, ka tur ir divi krāteri?

Gandrīz pašā 3. fotogrāfijas centrā redzams putekļu viesulis, kurš aiz sevis atstājis tumšāka materiāla svītru.

Ceturtajā fotogrāfijā attēlots lavas līdzenums, kas atrodas netālu no Marsa ekvatora. Vienmuļajā virsmā izceļas svaigs krāteris, kura malās vērojami dažāda izmēra klinšu bluķi. Krātera iekšienē redzamas kāpas.

HiRISE ir piedalījusies daudzās veiksmīgās misijās kā "visuredzošā acs no augšienes". Izmantojot HiRISE fotoattēlus, zinātnieki cer uzzināt, kādēļ dažas misijas nav bijušas veiksmīgas.

Viena no šādām misijām ir Mars Polar Lander, kas apklusa 1999. gada decembrī. Tiek pieņemts, ka nolaišanās process nojuka, kad tika izlaistas kājas un sistēma kļūdaini uzskatīja, ka objekts atrodas jau uz virsmas. Tā rezultātā tika atvienots izpletnis, lai gan patiesībā nolaišanās modulis atradās vēl vairākus desmitus metru virs virsmas.

Piektais ir viens no attēliem, kurā varētu būt iespējams sameklēt šo nolaišanās moduli.

HiRISE

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!