ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jaunumi no HiRISE


Publicēts: 11.01.2009

Liela daļa no mums Marsu ir iepazinusi, pateicoties tieši HiRISE kameras fotogrāfijām. Jau tā bagātīgo attēlu klāstu ir papildinājušas dažas burvīgas fotogrāfijas, kuras ir vērts apskatīt. Patiesi, kā no citas pasaules...

Vienā no attēliem redzama daļa no milzīga smilšu klajuma, kas atrodas Rasela krātera ziemeļaustrumos. Kāpu laukums ir aptuveni 30 kilometrus garš. HiRISE šo reģionu nofotografēja, kad dienvidu puslodē bija dziļa ziema. Temperatūra tad ir tik zema, ka veidojas oglekļa dioksīda sarmas kārta, kas labi saglabājas tajās nogāzes daļās, kuras Saule neapspīd pilnībā.

Savukārt citā attēlā redzami Hecates Tholus rietumu daļā esošie sapītie kanāli. Hecates Tholus ir izdzisis vulkāns, kas atrodas sarkanās planētas ziemeļu puslodē. Tas ir vistālākais uz ziemeļiem esošais vulkāns Elysium Planitia reģionā. Attēlā redzamie kanāli ir izveidojušies uz jaunu lavas plūsmu bāzes. Šie kanāli atgādina upju tīklojumu uz Zemes, kad starp dažādām straumītēm atrodas saliņas. Kanālu dziļums ir ļoti dažāds. Šo kanālu veidošanos visticamāk ir izraisījis plūstošs ūdens, kad vulkāniskā darbība ir izkausējusi ledu.

Pēdējā attēlā redzams Moreux krātera fragments. Krātera diametrs ir aptuveni 135 kilometri. Trieciena rezultātā krāterī, kura diametrs ir lielāks par 7 kilometriem, veidojas centrālais pacēlums. Šajā attēlā redzams šāda pacēluma daļa, kas visticamāk ir atlūzusi no centrālā paugura un noslīdējusi, izveidojot milzīgu zemes nogruvumu.

 

 

HiRISE

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!