ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jaunumi no HiRISE


Publicēts: 9.10.2009

Kā ierasts, HiRISE mūs priecē ar interesantiem attēliem, kuros varam skatīt Zemes kaimiņa Marsa neparasto ainavu. Ledus un putekļi, krāteri un gravas, kāpas un tuksneši, kurus vagojuši putekļu viesuļi. Tas viss un daudz kas cits nelielā HiRISE jaunāko attēlu kolekcijā no sarkanās planētas.

Aptuveni 3 kilometrus biezs ledus un putekļu slānis klāj Marsa dienvidpolu. Sadursmes krāteri, kas veidojas šajā reģionā, pārveidojas un degradējas daudz savādāk nekā tie, kas veidojušies klinšainajos iežos. Viens no šādiem iespējamajiem procesiem ir sublimācija. Lielākā daļa no materiāla šajā reģionā viegli iztvaiko. Iztvaikojot gaišajam ledum, paliek vairāk tumšo putekļu, kuri labāk absorbē siltumu un tādejādi paātrina tālākos iztvaikošanas procesus. Konkrētā krātera diametrs ir aptuveni 900 metri.

Otrajā attēlā redzams Noctis Labyrinthus reģions, kurā CRISM instruments ir konstatējis dzelzs sulfātu un filosilikātu klātbūtni (mālus).

Lai arī mēs zinām, ka tekošs ūdens uz Marsa nav sastopams, tā vien šķiet, ka pa šo gultni vēl tikai vakar tecējusi bagātīga straume, kas bez īpašas piepūles pārvietojusi lielos akmens bluķus.

Un kur nu vēl Marsa ainavai raskturīgie putekļu viesuļu zīmējumi, kas izdaiļo vienmuļos smilšu klajumus ar neparastām zīmēm.

Katru ziemu daļa no Marsa atmosfērā esošā oglekļa dioksīda kondensējas un veido polārās ledus cepures. Pavasarī gāze iztvaiko, atstājot kanālus. Bieži vien tie savas formas dēļ tiek saukti par "zirnekļiem". Kanālu vidējais dziļums sasniedz 1-2 metrus.

HiRISE

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!