ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Indija veiksmīgi pietuvojas elitārajam Marsa klubam


Publicēts: 6.11.2013

Lai arī Mars Orbiter Mission (MOM) ir spēris tikai pirmo soli Marsa virzienā, jāsaka, ka Indija šo soli ir spērusi tik veiksmīgi, ka jācer, ka vieta elitārajā Marsa klubā tai ir nodrošināta un MOM nokļūs galamērķī. 2013. gada 5. novembrī plkst. 11:08 no Indijas Satiša Dhavana Kosmosa centra startēja nesējraķete PSLV, kas plānotajā orbītā nogādāja Mars Orbiter Mission kosmisko aparātu, kas, ja viss noritēs pēc plāna, 2014. gada 24. septembrī ieies orbītā ap sarkano planētu.

Šis bija 25. PSLV starts kopš 1993. gada un 21. veiksmīgais starts pēc kārtas.

73,5 miljonus USD vērtās misijas ietvaros uz Marsu tiek sūtīts kosmiskais aparāts, kas pēc aptuveni 10 mēnešus ilgā ceļojuma ieies orbītā ap Marsu, lai pētītu tā virsmu un atmosfēru. Orbitālā zonde ir aprīkota ar pieciem zinātniskajiem instrumentiem, lai gan jāpiebilst, ka primārais uzdevums ir starpplanētu misiju tehnoloģiju un procedūru demonstrācija. MOM izstrāde ilga mazāk kā divus gadus.

"Riņķošana ap Marsu pati par sevi jau ir izaicinājums," pastāstīja Indijas Kosmosa aģentūras (ISRO) vadītājs K. Radhakrišnans. "Šī ir mūsu pirmā starpplanētu misija. Nākotnē gaidāmas vēl apjomīgākas programmas."

Ja MOM sasniegs savu mērķi, tad Indija būs ceturtā valsts, kurai izdevies sasniegt Marsu. Pagaidām tas ir izdevies ASV, Krievijai un Eiropas Kosmosa aģentūrai. Indija būs arī pirmā no Āzijas valstīm, jo Japānai un Ķīnai sarkano planētu sasniegt neizdevās.

No vairāk nekā 50 misijām, kas centušās iekarot Marsu kopš 1960. gadiem, aptuveni 2/3 nav sasniegušas plānotos rezultātus.

Pēc starta MOM atrodas izteiktā elipsveida orbītā ap Zemi, kuras tuvākais punkts atrodas 246 km, bet tālākais - 23 565 km attālumā. Nonākot orbītā, veiksmīgi tika atvērti kosmiskā aparāta Saules paneļi. Mēneša laikā tiks veikti vairāki manevri, kuru rezultātā kosmiskais aparāts turpinās ceļu uz Marsu. Pēdējais no manevriem tiks veikts 1. decembrī. Plānots, ka orbitālais aparāts sasniegs galamērķi 2014. gada 24. septembrī, kad MOM tiks ievadīts unikālā, liela augstuma ( aptuveni 80 000 km) orbītā ap sarkano planētu.

Izdošanās gadījumā Marsa misija būs lielisks turpinājums 2008. gada Chandrayaan 1 Mēness izpētes zondei, kas palīdzēja atrast ūdeni uz Mēness virsmas. Šobrīd ISRO strādā pie Chandrayaan 2, kas turpinās Zemes pavadoņa izpēti.

Nākamā misija, kas dosies Marsa virzienā, startēs 18. novembrī - NASA MAVEN, kas, ja viss noritēs kā ieplānots, orbītā ap sarkano planētu ieies divas dienas ātrāk nekā Indijas MOM. MAVEN galvenais uzdevums ir Marsa atmosfēras izpēte.

ISRO šīs misijas ietvaros aktīvi sadarbojas ar NASA, kas palīdzēs gan ar padomu, gan sniegs atbalstu komunikāciju nodrošināšanā.

Novēlēsim veiksmīgu lidojumu un ieiešanu orbītā MOM misijai. Lai "Marsa lāsts" to neskar!

collectSPACE, Spaceflight Now

Komentāri

  1. Nelabojams tieši 6.11.2013 domāja šādi:

    Prieks par indiešiem, lai viņiem arī turpmāk tikpat labi veicas!

  2. Redaktors tieši 1.12.2013 domāja šādi:

    Indija veiksmīgi veikusi pēdējo manevru un MOM ir ceļā uz sarkano planētu.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!