ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ielūkoties Marsa dzīlēs


Publicēts: 23.01.2010

NASA visurgājējs Opportunity ir ļāvis zinātniekiem ielūkoties Marsa dzīlēs. Pēdējo divu mēnešu laikā visurgājējs analizēja akmeni, kas nav lielāks par basketbola bumbu. Tas palīdzēja zinātniekiem labāk izprast Marsa iekšējo uzbūvi.

"Marquette sala pilnībā atšķiras no zināmajiem akmeņiem uz Marsa un arī no visiem Marsa meteorītiem, kas nonākuši uz Zemes," teica Stīvs Skvairs no Kornela universitātes. "Tā ir viena no fantastiskākajām lietām, kuras Opportunity ir izdevies atrast."

Sešu gadu ilgajā periodā Opportunity ir izdevies atrast tikai divus šādus akmeņus, kuri pēc zinātnieku domām ir izsviesti no attālāka krātera. Pirmo akmeni visurgājējs pētīja pirmo trīs mēnešu laikā. To nosauca par "Bounce rock" un tā sastāvs atgādināja kāda uz Zemes atrasta Marsa meteorīta sastāvu.

Marquette sala ir bazalta tipa akmens ar ļoti rupjgraudainu struktūru, kas liecina, ka tas ir atdzisis lēnām, ļaujot kristāliem laika gaitā izaugt. Ģeologi uzskata, ka tas ir radies dziļi garozā nevis tuvu virsmai, kur tas būtu atdzisis ātrāk un veidotos smalkāku graudu struktūra.

"Tas nāk no dzīlēm un tālas vietas uz Marsa, lai arī no cik liela dziļuma un attāluma mums patlaban vēl nav zināms," piebilda Skvairs.

Marquette salas uzbūve un struktūra ir atšķirīga no pārējiem bazalta iežiem, kas ir atrasti uz Marsa un kurus ir izpētījuši visurgājēji. Sākotnēji zinātnieki domāja, ka Opportunity ir atradis kārtējo meteorītu. Tomēr daudz mazākais niķeļa daudzums norādīja, ka šis akmens gabals nāk no paša Marsa. Interesanti, ka šis akmens satur daudz vairāk magnija nekā agrāk analizētajos iežos.

"Tas ir tāpat kā dabūt paraugu no citas nosēšanās vietas," teica Ralfs Gellerts no Kanādas.

Visurgājēja komanda lika Opportunity izmantot tā abrāzijas instrumentu, lai noslīpētu virsmu un tiktu klāt dziļākajiem klints bluķa slāņiem. Tas jau ir 38. akmens, kuru Opportunity ir nācies urbt. Tas ir arī viscietākais no visiem.

Šobrīd Opportunity ir nobraucis 30% no 20 kilometru tālā ceļa līdz Pūļu krāterim. 2009. gadā visurgājējs nobrauca 3,5 kilometrus, kas ir distances rekords ne tikai Opportunity, bet visurgājējiem uz Marsa vispār. Opportunity Marquette salu pameta 2010. gada 19. janvārī.

"Mēs atkal esam ceļā," teica Maiks Zeiberts no NASA JPL. "Šogad mums priekšā stāv tāls ceļš un ilgstoša braukšana, ja viss labi izdosies. Mēs turpināsim ceļu uz Pūļu krāteri, bet lūkosimies apkārt - ja pamanīsim interesantus objektus, apstāsimies un pasmaržosim rozes."

Kopš nolaišanās 2004. gadā Opportunity ir paveicis lielus un nozīmīgus atklājumus, ieskaitot pirmo mineraloģisko pierādījumu, ka uz Marsa reiz ir bijis šķidrs ūdens. Tā darba mūžs jau 24 reizes ir pārsniedzis iecerēto. Kopumā tas ir nobraucis gandrīz 18 kilometrus un nosūtījis uz Zemi vairāk kā 133 000 attēlu.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!