ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

HiRISE un Phoenix


Publicēts: 28.10.2009

Pirms MRO pārslēdzās drošības režīmā 2009. gada augustā, HiRISE kamera paspēja nofotografēt apgabalu, kur atradās Phoenix statiskā izpētes laboratorija. Ziemeļu puslodē lēnām mostas pavasaris. Phoenix joprojām ir turpat.

Mazliet atskatīsimies uz pagātni. Pirmajā attēlā redzams Phoenix un pārējās detaļas, kas atdalījās nosēžoties. Fotogrāfija tapusi aptuveni misijas vidū, Sol 55.

Otrajā attēlā redzams tas pats apgabals neilgi pēc tam, ka Phoenix galīgi un pavisam apklusa. Praktiski nekas nav mainījies, izņemot izpletni.

Mars Reconnaisance Orbiter zonde 2009. gada 26. augustā pārslēdzās drošības režīmā. HiRISE kamera paspēja šo reģionu nofotografēt 30. jūlijā (trešais attēls) un 22. augustā (ceturtais attēls).

Šo attēlu kvalitāte nav tik laba kā gribētos. Ņemiet vērā, ka gaismas tur ir ārkārtīgi maz. Saule tobrīd bija aptuveni 1 grādu virs horizonta. Pateicoties šādam apgaismojumam, ir izveidojies tik asu un kontrastainu gaismas un ēnu tīklojums, kāds redzams šajos attēlos.

Kā mēs redzam, Phoenix joprojām ir tur. Nav ne mazāko iespēju novērtēt laboratorijas stāvokli. Iespējams to nevarētu arī tad, ja Saule būtu atradusies augstāk. To varētu pārbaudīt tikai tad, ja MRO komandai izdotos orbitālo staciju izvest no drošības režīma, lai atkal varētu veikt zinātnisko darbu. Šobrīd MRO joprojām ir drošības režīmā.

Pavasaris lēnām atgriežas Marsa ziemeļpolā. Vai Phoenix atdzims? Tas ir maz ticams, bet cerība jau nekad nepamet. Šāds iznākums būtu pielīdzināms brīnumam, bet Phoenix komanda ir padomājusi arī par šādu scenāriju, atstājot instrukcijas mazajai laboratorijai kontaktēties ar Zemi. Tas gan nebūs iespējams ātrāk kā 2010. gada janvārī, kad Phoenix Saules paneļi varētu saņemt pietiekami daudz enerģijas, lai laboratorija varētu atsākt darbu.

 

The Planetary Society

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!