ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

HiRISE noķer Fēniksu


Publicēts: 28.05.2008

HiRISE kamera uz kosmiskā kuģa MRO ir apgādājusi pasauli ar vēl nebijušu attēlu sēriju, kurā redzama Phoenix nolaišanās uz sarkanās planētas. Ar vēl nepieredzētu precizitāti iespējams vērot kā Phoenix nosēžas uz Marsa un kur atrodas statiskā laboratorija pēc veiksmīgās nolaišanās.

Pirmajā attēlā, kas tika nofotografēts 22 stundas pēc Phoenix nosēšanās, varam sameklēt pašu Phoenix statisko laboratoriju pēc nosēšanās, kā arī sastāvdaļas, kas atdalījās nolaišanās laikā - karstuma vairogs un izpletnis. Īpaši labi saredzams ir izpletnis, jo tas ir ļoti gaišs. Tumšais plankums, kas atrodas attēla labajā pusē, ir kosmosa kuģa karstuma vairogs, kas atdalījās no moduļa un nokrita no aptuveni 10 km augstuma. Pašā augšā redzama Phoenix laboratorija ar abiem Saules paneļiem. Saules paneļu kopējais garums ir 5,5 metri, kas attēlā ietilpinās 22 pikseļos. Izpletnis un nosēšanās modulis kopumā ir izstiepies 300 metru garumā.

Otrajā attēlā redzams Heimdāla krāteris uz Marsa. Kāds sakars šim objektam ar Phoenix? Pavisam vienkāršs. Pēc veiksmīgās nosēšanās tika publicēts HiRISE uzņemts attēls, kur bija redzams pats nolaišanās process - Phoenix ar izpletni. Šodien MRO darbinieki ir publicējuši visu bildi kopumā, lai mēs varētu novērtēt, cik mazs ir Phoenix. Lai arī izskatās, ka Phoenix nosēžas krāterī, patiesībā tas atrodas aptuveni 20 km pirms tā. Pats krāteris ir aptuveni 10 km liels.

NASA JPL

Komentāri

  1. cydonia tieši 28.05.2008 domāja šādi:

    laika ziņas

    zaļajā ielejā saulains
    temperatūra dienā -30C, naktī -80C
    spiediens 8.5 mb (apmēram 100x mazāk nekā uz zemes jūras līmenī)
    ZR vējš ~5.5 m/sps. iekārta kas mērīs mitruma un putekļu daudzumu atmosfērā tiks iedarbināta tuvāko dienu laikā.
    ps. zaļā ieleja ir neoficiāls nosaukums "ielejai" kur nolaidās phoenix. zaļo nosaukumu tā ieguva no misijas plānotājiem, kas ar zaļu bija iekrāsojuši apmēram 20x100 km lielu ovālu drošas nosēšanās apgabalu.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!