ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Fēniksa fotosoma


Publicēts: 4.06.2008

Smaidiet, marsieši! Tā noteikti varētu teikt Phoenix kosmosa kuģis, izmantojot vienu no savām fotokamerām, kas ir patiešām interesantas un kā jau mēs esam novērojuši, aplūkojot Fēniksa nosūtītos fotoattēlus, nodrošina zemiešus ar detalizētiem un informatīviem attēliem.

Fēniksa primārā kamera ir virsmas stereo kamera jeb SSI. Tā ir jauna un uzlabota versija kamerai, kas tika izmantota Mars Pathfinder projektā. Tā ir uzmontēta aptuveni 1,80 metru augstumā, tādejādi imitējot cilvēka augumu. Kamera sastāv no diviem stereoskopiskiem objektīviem, kas savukārt imitē cilvēka acis. Katra no kamerām spēj iegūt 1024x1024 jeb 1 megapikseļus lielas izšķirtspējas attēlu, izmantojot monohromu CCD sensoru. SSI kamera spēj apgriezties par visiem 360o, kā arī pārvietoties pa vertikālo asi, lai fotografētu augsni un debesis.

Kameras stereoskopiskās iespējas nav paredzētas tikai tam, lai taisītu jancīgās bildes, kuras jāaplūko ar specifiskajām 3D brillēm. Stereoskopiskie attēli palīdz labāk saprast apkārtējo objektu telpiskumu un mērogus, lai statiskā laboratorija varētu veikt izpētes darbus daudz precīzāk un ar mazāku resursu patēriņu.

Salīdzinot ar mūsdienu "ziepīšiem" liekas, ka SSI kamera ir novecojusi. Tikai viens megapikselis un monohroms sensors! Tomēr šāda konstrukcija nav izvēlēta nejauši. Phoenix zinātnieku komandai nākas balansēt starp pietiekamu izšķirtspēju un tādu faila izmēru, kurš nebojātā veidā var tikt atsūtīts no Marsa uz Zemi pietiekami īsā laikā. Ja ir nepieciešams augstākas izšķirtspējas attēls vai panorāma, SSI kamera fotografē vairākus attēlus, kas uz Zemes tiek sakombinēti vienā fotogrāfijā.

Monohromais CCD sensors savukārt ļauj izveidot daudz precīzāku krāsu attēlu, nekā ar parastu fotokameru. SSI kamera ir aprīkota ar 12 pozīciju filtru, kas spēj izolēt dažāda viļņu garuma gaismu. Šie attēli tiek pēc tam nosūtīti uz Zemi, kur tos savieto kopā un iegūst ļoti precīzu krāsu attēlu. Ar filtru palīdzību var noteikt arī atmosfēras blīvumu, ūdens tvaiku daudzumu un putekļu esamību.

Otrā kamera - robotizētās rokas kamera jeb RAC - lieto vēl modernākas metodes attēlu uzņemšanā, izmantojot monohromu CCD sensoru. RAC ir uzmontēts uz kustīgas robotizētās laboratorijas "rokas". Kamera ir tik viegla, ka tā nemaz netraucē rokas darbspējai. Lai samazinātu kameras svaru, krāsu filtrēšanu nodrošina sarkanu, zaļu un zilu diožu lampiņu rindas. Lai iegūtu vienu attēlu, RAC fotografē 4as fotogrāfijas - vienu ar katru LED lampiņu veidu un ceturto dabīgajā apgaismojumā, kurš tad vēlāk tiek "izvākts" no LED izgaismotajiem attēliem, lai paliktu tikai tīra krāsa. Vēlāk šie trīs attēli tiek sakombinēti.

RAC CCD kamerai ir vēl zemāka izšķirtspēja - 512x256 jeb 1/10 daļa no megapikseļa. Kamerai ir makorrežīms, kurā tā spēj fokusēties uz 13 milimetru attālumā esošu objektu. Šādā režīmā reālā izmēra izšķirtspēja ir 23 mikroni uz pikseli. Pateicoties šādai tehnoloģijai, RAC spēj darboties arī kā mikroskops. RAC galvenais uzdevums ir fotografēt paraugus pirms paņemšanas un pēc. Šī kamera spēj nofotografēt apgabalus, kurus nevar aizsniegt ar SSI kameru. Šādā veidā tika iegūts attēls, kur zem statiskās laboratorijas Phoenix ir redzami balti plankumi.

Atliek tikai palūgt Fēniksam, lai izveido savu Flickr lietotāju.

Popsci.com

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!