ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Dear JPL: I Have an Idea on How to Rescue the Spirit Rover


Publicēts: 1.06.2009

Mēs visi uztraucamies par Spirit likteni. Patreiz visurgājējs ir iesprūdis Marsa mīkstajās smiltīs. Taču daži cilvēki patiesi smagi nopūlas, lai izdomātu, kā to atbrīvot un izglābt.

Tai skaitā 7 gadi vecais Juliāns, kurš nosūtīja šo bildi JPL, ar savu ideju, kā palīdzēt Spirit: pielietojiet robota roku, kā statīvu, lai paceltu visurgājēju uz augšu un palīdzētu tam izrāpties no vietas, kur tas iesprūdis. ”Juliān, kā inženieri, tevi gaida spoža nākotne!”, teica John Callas (MER project manager, JPL). ”Mēs saņemam daudz interesantu ieteikumu un domājam, ka tas ir lieliski. Tas parāda, ka cilvēki ir ieinteresēti šajos visurgājējos. Mēs pilnīgi noteikti izskatām visas iespējas, kā izpestīt Spirit.”

Callas arī apstiprināja, ka viņi tiešām plāno izmantot robota roku, lai palīdzētu Spirit izkļūt no smiltīm.

”Mēs paralēli izmēģinam iespējas gan uz Marsa, gan uz Zemes”, teica Callas. ”Spirit izmanto savus instrumentus, lai smalki izpētītu vietu, kur tas ir iesēdies. Vakar mēs pieņēmām lēmumu izmantot robota roku, lai palūkotos zem visurgājēja, lai labāk saprastu kā tas ir iestrēdzis un vai tur nav kādu šķembu, ko varētu izmantot. Mēs arīdzan palūkojāmies riteņiem, lai redzētu cik dziļi ir iestrēguši vidējie riteņi.”

”Nekad nebija domāts robota roku pielietot šādā veidā. Tā nav tam paredzēta. Tāpēc mēs to vispirms izmēģinājām ar Opportunity un tas tiešām darbojas. Tagad mums ir plāns ar ko Spirit nodarbosies tuvākajā laikā.”

Spirit ir arīdzan stipri aizņemts pētot apkārtni un mēģinot labāk saprast grunts īpašības. Izskatās, ka Spirit ir iekūlies divu dažādu paraugu smiltīs. Labajā un kreisajā malā tās ir atšķirīgas. Visurgājēja komanda izmantos šos datus, lai atveidotu iespējami līdzīgākus apstākļus uz Zemes. Būtībā, tā ir liela smilšu kaste, kurā tiek testēts visurgājēja līdzinieks uz Zemes. Komanda mēģinās noteikt labākos veidus, kā atbrīvot īsto Spirit uz Marsa. Vispirms tiek piemeklēts Mars regolīts. Pavisam nedaudz, tā lai varētu pamēģināt uz viena riteņa. Ja konkrētais paraugs izrāda līdzīgas īpašības, kā smiltis uz Marsa, tad materiālu sagādā tonnām un pilnvērtīgi testi ar visurgājēja līdzinieku var sākties. Ja ne, pētām pieejamos datus vēl un meklējam nākamo paraugu.

Spirit jau ilgstoši pārvietojas bez priekšējā labā riteņa. Tas nu nekādi nepalīdz šai situācijā. Nesen iestrēga arī kreisais vidējais ritenis, taču patreiz šķiet tas atkal darbojas. Labās ziņas, ka arī pats Mars ir piedāvājis nelielu palīdzību uzsūtot vēja brāzmas, kas nopūta putekļus no saules paneļiem. Šobrīd Spirit ir pieejami 80% no teorētiski pieejamā enerģijas daudzuma. Saules paneļi saražo 843 vatus stundā, atšķirībā no iepriekš pieejamiem nepilniem 200 vatiem stundā.

Callas teica, ka viņs esot optimistiski noskaņots. ”Mēs redzējām, ka arī pēdējā reizē visurgājējs vēl pārvietojās, lai arī ļoti nedaudz. Tas mums norāda, ka materiāls zem riteņiem joprojām pārvietojas. Pietiekami ilgi kārpoties mums vajadzetu tikt laukā. Ja mēs nonāksim situācijā, ka riteņi izslīd par 100%, tad mums būs problēmas. Bet starp 99,9% un 100% ir liela atšķirība.”

Arī ja šis mēģinājums nepalīdzēs, Callas teica, ka viņiem ir arī citas eksotiskākas idejas.

Un protams, viņiem ir Juliāns, uz kuru allaž varēs paļauties. :)

 

Universe Today
Rakstu sagatavoja Ints

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!