ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Curiosity nobraucis jau 18 kilometrus


Publicēts: 31.01.2018

Curiosity Geila krāterī uz Marsa nolaidās 2012.gadā. Kopš tā laika aparāts ir nobraucis vairāk kā 18 kilometrus. Šajā panorāmas attēlā apkopoti visi svarīgākie pieturas punkti, kurus apmeklējusi mobilā Marsa izpētes laboratorija, kura šobrīd atrodas Veras Rubinas vārdā nosauktajā korē. Lielākā daļa no attēlā redzamajiem objektiem atrodas Geila krāterī, izņemot kādu kalnu, kuru no krātera šķir aptuveni 50 kilometri.

Fotogrāfijas, kas tika izmantotas panorāmas attēla veidošanā, tika uzņemtas pirms trim mēnešiem, kad visurgājējs atradās uz Veras Rubinas vārdā nosauktās kores ziemeļu malas. Tagad Curiosity atrodas dienvidu malā, kur pēta atsevišķus atsegumus.

Pagājušonedēļ, izmantojot NASA MAVEN orbitālo aparātu, tika uzstādīts jauns datu pārraides apjoma rekords. Vienas sesijas laikā no Marsa uz Zemi tika pārraidīts vairāk nekā viens gigabits datu.

Tuvākajā laikā plānots veikt urbumus, lai detalizētāk analizētu iegūtos paraugus ar Curiosity instrumentiem. 

Šārpa kalns atrodas Geila krātera centrā. Krātera diametrs ir 154 kilometri.

"Lai arī iepriekšējos piecus gadus Curiosity ir pastāvīgis kāpis augšup, šī ir pirmā reize, kad mēs varējām palūkoties atpakaļ un ieraudzīt visu misiju kā uz delnas," teica Curiosity projekta zinātnieks Ešvins Vasavada no NASA Reaktīvo dzinēju laboratorijas (JPL). "No Veras Rubinas vārdā nosauktās kores skatam paveras plašie krātera pamatnes līdzenumi, kas noslēdzas ar iespaidīgu kalna grēdu, kas veido Geila krātera ziemeļu malu."

Curiosity nolaišanās vieta nav redzama, to aizsedz neliels pakalns. Toties ir redzams Jelovnaifas (Yellowknife) līcis, kur 2013.gadā tika atrasti pierādījumi senatnē eksistējušam saldūdens ezeram, kurā bija pieejamas visas nepieciešamās izejvielas, lai tajā varētu eksistēt primitīvas dzīvības formas. Tālāk uz ziemeļiem atrodas Peace Vallis - sena upju delta, kas pirms aptuveni 3 miljardiem gadu krāterī nogādāja ūdeni un nosēdumus.

Vieta, kur šobrīd atrodas visurgājējs, atrodas aptuveni 327 metrus augstāk nekā nolaišanās vieta. Kopš attēla uzņemšanās Curiosity ir pakāpies vēl par 26 metriem un, atrodoties kores dienvidu malā, nofotografējis uz dienvidiem redzamo ainavu.

Pateicoties tam, ka Curiosity varēja izmantot MAVEN datu pārraides iespējas, zinātnieki varēja saņemt daudz vairāk informācijas nekā parasti. Lielākā daļa misijas datu tiek pārraidīti, izmantojot Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) un Mars Odyssey orbitālos aparātus, kas regulāri atradās virs Geila krātera aptuveni vienā un tajā pašā laikā. MAVEN riņķo pa izteikti elipsveida orbītu, kas nodrošina uzstādīto zinātnisko mērķu sasniegšanu, bet šāda konfigurācija nav izmantojama regulārām datu pārraidēm. Līdz šim MAVEN tikai retu reizi bija lidojis pāri Geila krāterim pietiekami tuvu, lai šo orbitālo aparātu varētu izmantot optimālai datu nodošanai. Tomēr tajos gadījumos, kad MAVEN atrodas pieņemamā attālumā, tas spēj nodrošināt daudz lielāka datu apjoma nosūtīšanu uz Zemi.

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!