ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Curiosity atvadās no Veras Rubinas kores


Publicēts: 29.01.2019

Kopš 2017.gada septembra Curiosity pēta Veras Rubinas vārdā nosaukto kori Geila krāterī. 2018.gada 15.decembrī tika veikts 19. un pēdējais urbums vietā, kas nodēvēta par Rock Hall (Akmens zāle). Savukārt 15.janvārī tur tapa pēdējās 57 fotogrāfijas. Pēc tam Curiosity uzsāka ceļu lejup no Šārpa kalna uz kādu māliem bagātu apgabalu turpat Geila krāterī.

No 57 fotogrāfijām tika izveidots kārtējais Curiosity "pašiņš". Fotografēšanai tika izmantota MAHLI kamera, ar kuru aprīkota mobilās laboratorijas robotizētā roka.

Māliem bagātais reģions atrodas ieplakā uz dienvidiem no kores. Zinātnieki cer, ka šīs vietas izpēte palīdzēs labāk izprast apstākļus laikā, kad Geila krāteri daļēji aizpildīja ezers.

Joprojām nekādu ziņu nav no Opportunity, kas 24.janvārī atzīmētu jau 16. darba gadskārtu kopš nolaišanās Meridiani Planum 2004.gadā. Sākotnēji bija iecerēts, ka Opportunity uz Marsa darbosies 90 dienas un nobrauks aptuveni 1006 metrus. Nelielais robots daudzkārt pārspēja uz to liktās cerības, nobraucot vairāk kā 45 kilometrus un sagaidot 5000 Marsa dienu uz sarkanās planētas 2018.gada februārī. 2019.gada gadadiena tika pavadīta sērīgās noskaņās, jo kopš 2018.gada 10.jūnija no Opportunity nav saņemts neviens signāls.

Reģionu, kurā atradās Opportunity, 2018.gada vasarā aptvēra plaša un intensīva putekļu vētra, kas neļāva savākt nepieciešamo enerģijas apjomu. Lai arī vētra jau vairākus mēnešus kā ir norimusi, Opportunity klusē. Misijas inženieri turpina sūtīt signālu visurgājējam, kā arī regulāri cenšas uztvert kādu ziņu no tā. Ja signāls tiktu saņemts, varētu mēģināt atjaunot Opportunity darbību.

Opportunity "dvīņa" Spirit darbība aprāvās 2011.gadā, kad tas iestiga smiltīs un nespēja pienācīgi sagatavoties Marsa skarbajai ziema un, visticamāk, nosala.

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!