ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Atpakaļ uz ceļa


Publicēts: 31.08.2008

Pavisam nesen rakstījām par visurgājējiem uz Marsa, kas patlaban mostas no garā ziemas miega un atsāk darbu uz sarkanās planētas. Kamēr Spirit uzkrāj Saules enerģiju, Opportunity gatavojās pamest Viktorijas krāteri. Par spīti problēmām ar vienu no visurgājēja riteņiem, Opportunity ir izrāpies no bedres un māj ardievas interesantajam objektam, lai turpinātu ceļu pa tuksnesīgo planētu.

"Visurgājējs atkal ir uz līdzenas virsmas," pastāstīja inženieris Paolo Bellutta no JPL, kurš vadīja braukšanu. Opportunity izbraukšanai izmantoja to pašu trajektoriju, pa kuru pagājušogad iebrauca krāterī. "Mēs dodamies pretī jauniem piedzīvojumiem uz Meridiani līdzenumiem," piebilda visurgājēju projekta vadītājs Džons Kallas no JPL.

Opportunity nobrauca 6,8 metrus pa savām pagājušā gada pēdām, lai nonāktu pie krātera augšējās malas. Pēdējais braukšanas posms, kas notika pagājušajā ceturdienā, noslēdza 50 metrus garo izbraukšanas procesu, kopš aptuveni pirms mēneša zinātnieku grupa izlēma, ka Viktorijas krāteris ir pietiekami izpētīts.

Opportunity uz atvadām nofotografēja Viktorijas krāteri un galveno izpētes objektu - klinti, kas nodēvēta par Cape Verde. Krātera diametrs ir aptuveni 800 metri.

"Mēs bez problēmām iebraucām krāterī, nodarbojāmies ar izpēti un tagad esam veikli tikuši ārā. Mēs bijām parliecināti, ka ar vienu no riteņiem saistītās problēmas varēja ieslodzīt mūs tur uz palikšanu," piebilda Kallas.

Nākamo mēnešu laikā Opportunity komanda pētīs interesantākos klints bluķus.

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!