ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Aizmirsti uz Marsa?


Publicēts: 27.08.2008

Kopš Phoenix nolaišanās un darbu uzsākšanas, aizmirstībā ir nonākuši abi Marsa ilgdzīvotāji - visurgājēji Spirit un Opportunity, kuri centās pārdzīvot skarbo Marsa ziemu. Kas gan ir noticis ar abiem mazajiem, riteņainajiem draugiem? Kas jauns to dzīvē un darbā?

Spirit pagaidām atgūstas pēc grūtās pārziemošanas un uzkrāj enerģiju, atrodoties Guseva krāterī. Gaidot Saules starus, tas ir nofotografējis apkārtnes panorāmu, kas skatāma zemāk. Opportunity savukārt gatavojas rāpties ārā no Viktorijas krātera, kur pavadījis aptuveni gadu.

"Abi visurgājēji noveco, bet joprojām spēj lieliski darboties, pētīt un sagādāt interesantus atklājumus," pastāstīja Džons Kallas no JPL.

Turpmākajos mēnešos ir plānots pārvietot Spirit uz dienvidiem no Home plato (Mājas plato), uz reģionu, kur visurgājējs iepriekš atrada spožu, ar silikātiem bagātu augsni. Iespējams, ka tur kādreiz ir bijuši karstā ūdens avoti.

Arī Opportunity dosies meklēt jaunus piedzīvojumus. "Viktorijas krāterī esam paviekuši visu iespējamo un pat vēl vairāk," pastāstīja Brūss Benerdts no NASA JPL. Opportunity atgriezīsies sarkanās planētas līdzenumos, pētīs atsevišķus klinšu gabalus, kurus zinātnieki pamanīja ceļā uz Viktorijas krāteri.

Daži no šiem akmeņiem ir dūres lielumā vai nedaudz lielāki. Tie visticamāk ir aizsviesti prom no savām sākotnējām pozīcijām meteorītu sadursmju rezultātā, tādejādi zinātnieki varētu izpētīt arī citus, tālākus apgabalu.

"Mūsu pieredze liecina, ka šie klints gabali ir ļoti dažādi," piebilda Skots Maklenans no Ņujorkas universitātes. Maklenans ir abu visurgājēju zinātnieku komandas ilgtermiņa plānotājs. "Mēs vēlamies tos labāk izpētīt, lai labāk izprastu šī apvidus ģeoloģiju."

Opportunity Viktorijas krāterī iebrauca 2007. gada 11. septembrī, kad aptuveni gadu bija braukājis ap to. Visurgājēja uzdevums bija klinšu sienas Cape Verde izpēte. 6 metru augstās sienas izpēte liecināja, ka tur veidojušies vēja sanesumi, uz kuriem iedarbojies pazemes ūdens.

"Novērotais atgādina mazākajos krāteros redzēto, kurus Opportunity pētīja agrāk," stāstīja Maklenans. "Izanalizējot šos slāņus, mēs lūkojāmies sarkanās planētas pagātnē." Krātera diametrs ir aptuveni 800 metri un tas ir visdziļākais, kuru Opportunity ir atradis savos ceļojumos.

Patlaban inženieri programmē visurgājēju, lai tas spētu izrāpties no krātera pa to pašu ceļu, pa kuru iebrauca tajā. Nelielās tehnoloģiskās problēmas ar kreiso priekšējo riteni iespējams liks izvēlēties nedaudz stāvāku trajektoriju. Tomēr jāatzīst, ka Opportunity ir lieliskā formā. Tā seši riteņi joprojām darbojas pat pēc 10 reizes ilgāka lietošanas laika nekā bija plānots.

"Ja Opportunity bruktu tikai ar pieciem riteņiem, iespējams tas nekad neizkļūtu no krātera," piebilda Bils Nelsons no JPL, visurgājēju projekta vadītājs. "Spirit pieredze liecina, ka ja Opportunity zaudēs šo riteni, kad tas atradīsies uz līdzenas virsmas, tad tā nebūs liela problēma."

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!