ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Acis Marsa visurgājējam


Publicēts: 22.06.2010

Zinātnieki no Londonas universitātes koledžas un Mullarda kosmosa zinātnes laboratorijas (MSSL) vadīs izstrādi, kuras mērķis ir radīt "acis" visurgājējam, kurš meklēs dzīvību uz Marsa.

Panorāmas kameras jeb PanCam darba grupu vada profesors Endrjū Kouts no MSSL. Šī kamera tiks uzstādīta uz visurgājēja ExoMars. Darba grupā piedalās Kreigs Leffs un doktors Endrjū Grifits no MSSL, doktore Klēra Kazina no Planetāro zinātņu centra, kā arī vairāki eksperti un inženieri no Londonas universitātes koledžas.

ExoMars ir NASA un Eiropas kosmosa aģentūras kopprojekts, kurā lielu ieguldījumu sniedz tieši Lielbritānija.

Robotizētais "zinātnieks" meklēs pierādījumus dzīvības eksistencei uz Marsa tagad un pagātnē, pētīs apkārtējo vidi, lai saprastu, kad un kur dzīvībai labvēlīgi apstākļi varēja pastāvēt uz sarkanās planētas.

Atšķirībā no citiem visurgājējiem, ExoMars būs aprīkots ar radaru, ar kura palīdzību tiks meklētas zinātniski visinteresantākās vietas zem Marsa virsmas, un urbi, kas ļaus iegūt paraugus, kurus izpētīs visurgājējā izvietotajā laboratorijā.

PanCam ir paredzēta ExoMars navigācijas atvieglošanai. Šo kameru izmantos arī ģeologi, lai labāk izprastu planētas vēsturi un uzbūvi, kā arī palīdzēs identificēt labākās vietas urbšanai.

"PanCam būs visu redzošas ExoMars acis. Tās ne tikai palīdzēs visurgājējam orientēties, bet arī veiks zinātnisko darbību," skaidroja profesors Kouts. "Tās spēs veikt tuvāk un tālāk esošo iežu ģeoloģiskos pētījumus, kā arī izvērtēt urbšanas procesā iegūtos paraugus vizuāli. Katra "acs" būs aprīkota ar 12 dažādiem filtriem."

Vizuālās analīzes iespējas ļaus ExoMars komandai daudz produktīvāk izvēlēties nākamo visurgājēja mērķi un novērtēt, kurus paraugus analizēt laboratorijā. Dažos gadījumos zinātniskie instrumenti varēs veikt ierobežotu skaitu analīžu, tādēļ ir svarīgi izvēlēties vislabākos paraugus.

"Otrkārt, mēs varēsim pētīt saulrietus un saullēktus, lai noteiktu ūdens daudzumu atmosfērā, kas atrodas starp novērotāju un Sauli," piebilda profesors. "Marsa kameru tehniskās prasības ir patiess izaicinājums ne tikai kosmosā valdošo apstākļu dēļ, bet arī Marsa virsmas temperatūras ziņā. Siltā dienā tur var būt no 0 līdz -20oC, bet naktī temperatūra var noslīdēt līdz -120oC. Mūsu izstrādātajām kamerām ir jādarbojas -55oC, jāizdzīvo pie -120oC un tās nedrīkst ietekmēt Marsa vidi."

PanCam ir viens no deviņiem visurgājēja ExoMars instrumentiem. ExoMars uz sarkano planētu dosies ne ātrāk kā 2018. gadā.

University College London

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!