ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Krītošais spiegs


Publicēts: 27.01.2008

Ikdienas Zemi, tās iedzīvotājus un viņu darbus vēro miljoniem acu tepat uz Zemes un ārī no tuvējā kosmosa, kur čum un mudž dažādu valstu mākslīgie pavadoņi.

Tiek ziņots, ka šā gada februāra beigās vai marta sākumā Zemes atmosfērā atgriezīsies liels ASV spiegošanas pavadonis USA-193, kurš šobrīd ir zaudējis enerģijas padevi un kļuvis nekontrolējams.

Uz pavadoņa var atrasties cilvēka veselībai bīstami materiāli (degvielas sastāvē esošais hidrazīns N2H4), kā arī nav zināms, kur tas nokritīs. Informācija par šo pavadoni ir klasificēta kā slepena. Atbildīgās institūcijas novēro pavadoni un ir gatavas veikt darbus, lai bojājumi būtu pēc iespējas mazāki, kā arī, lai ASV spiegošanas noslēpumi nenonāktu nevēlamu personu rokās. Kā viena no iespējām samazināt riskus tiek minēta satelīta nošaušana ar raķeti.

Līdz šim lielākais nekontrolētais cilvēku radītais objekts, kas atgriezās uz Zemes, bija Skylab, 78 tonnu smaga, pamesta kosmiskā stacija, kas nogāzās 1979. gadā Indijas okeānā. Daļa atlūzu nokrita Austrālijas neapdzīvotajos līdzenumos.

2000. gadā NASA veiksmīgi "de-orbitēja" 17 tonnu smago Komptona gamma staru observatoriju, nogāžot to Klusajā okeānā.

Tiek uzskatīts, ka 2002. gadā pār Persijas līci nolija zinātniskā pavadoņa atlūzu lietus.

SPACE.com

Komentāri

  1. Mamuts tieši 19.02.2008 domāja šādi:

    Hidrazīns ir N2H4... paskaties Vikipēdijā!

  2. Redaktors tieši 20.02.2008 domāja šādi:

    Paldies! Izlabots.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!