ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Philae pamodies!


Publicēts: 15.06.2015

Philae ir pamodies! Iespējams, ka daļa no mums jau bija atmetuši cerības, bet daļa pat aizmirsuši par Philae esamību. Tomēr neticamais ir noticis - 2015. gada 13. jūnijā 23:28 Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) kosmisko operāciju centrā Darmštatē tika saņemts sengaidītais signāls no komētas izpētes moduļa, kurš apklusa 2014. gada 15. novembrī. 85 sekunžu garajā sakaru seansā Philae uz Zemi nosūtīja vairāk nekā 300 datu pakešu.

"Philae jūtas labi. Tas darbojas -35oC temperatūrā un tā rīcībā ir 24 vati," skaidroja doktors Stefans Ulameks. "Modulis ir gatavs darbam."

Izpētot saņemtos datus, noskaidrojās, ka Philae ir bijis pamodies arī agrāk, tikai nav izdevies nodibināt sakarus.

Šobrīd zinātnieki gatavojas nākamajam kontaktam, lai turpinātu saņemt vairāk nekā 8000 pakešu, kas misijas komandai palīdzēs saprast, kas noticis ar Philae uz Čurjumova-Gerasimenko komētas (67P) pēdējās dienās.

Joprojām tiek arī meklēta precīza nolaišanās moduļa atrašanās vieta, kuru tas sasniedza tikai ar trešo piegājienu. Pirmais kontakts ar komētu notika 2014. gada 12. novembrī plkst.  17:34 pēc Latvijas laika. Tā kā fiksēšanas mehānismi nenostrādāja, Philae atleca no komētas virsmas, lai piezemētos vēlāk pavisam citā vietā.

Turpmākos mēnešus Rosetta fotografētajos augstas izšķirtspējas attēlos un citu instrumentu datos tika meklēts Philae modulis. Ir vairāki potenciālie apgabali, kuros atrasti objekti ar augstu atstarošanas spēju. Katrā ziņā fakts, ka Philae ir pamodies, palīdzēs sašaurināt meklēšanas reģionu un ātrāk atrast vietu, kur šobrīd atrodas modulis.

Rosetta animācijas filmu cienītājiem šis ievērojamais notikums varētu nozīmēt, ka drīzumā gaidāma nākamā epizode, kurā redzēsim, kā tad īsti pamodās Philae. Savukārt tiem, kam interesē komētas izpētes zinātniskais aspekts, sakaru atjaunošanās ar moduli, ir fantastiskas ziņas, jo Philae varēs turpināt steigā pārtrauktos darbus.

Komēta 67P šobrīd atrodas aptuveni  215 miljonu kilometru attālumā no Saules (305 miljoni kilometru no Zemes) un lido ar ātrumu 31,24 km/s. Rosetta misijas ietvaros jau ir pārvarējusi 6,9 miljardus kilometru. 13. augustā komēta atradīsies perihēlijā, lai pēc tam kopā ar savu mākslīgo pavadoni un vērtīgo kravu dotos atpakaļ tumsā un aukstumā. Plānots, ka 2015. gada  decembrī Rosetta misija noslēgsies.

ESA

Komentāri

  1. cydonia tieši 15.06.2015 domāja šādi:

    mjaaa... brīnumi notiek!
    no sākuma daudzi cerēja un gaidīja, bet laiks gāja un nu tādu bija vairs tikai retais.

    philae telemetrijas lapa dzīvajā
    http://isee3.p3s.nl/philae/

  2. Andis tieši 15.06.2015 domāja šādi:

    Tiešām labas ziņas. Tikai no tiem datiem http://isee3.p3s.nl/philae/ gan neko nesaprotu. Ko, piemēram, nozīmē -9999.00 pie baterijas datiem? Ka beigta?

  3. cydonia tieši 15.06.2015 domāja šādi:

    > Andis
    varam tikai minēt. pieļauju, ka "nav datu".
    grafiki ir interaktīvi. tiem var "hang over", tos var vilkt un datumus un intervālus mainīt.

  4. Nelabojams tieši 15.06.2015 domāja šādi:

    >Andis
    Jā, ar šādu vai līdzīgu "absurdu" vērtību ir pieņemts apzīmēt datu trūkumu. Arī manā profesionālajā jomā, piemēram, fiksējot iedzīvotāju viedokli par vides stāvokli, viedokļa trūkumu vai nesniegtu atbildi apzīmē at -99 vai tamlīdzīgi, kamēr vērtējošām atbildēm dod parasto ballu gradāciju, teiksim, no 0 līdz 5. Šis vienkāršais paņēmiens ļauj ātri un elementāri atfiltrēt nost absurdo un/vai nevajadzīgo.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!