ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Philae ir aizmidzis ... pagaidām


Publicēts: 15.11.2014

Rosetta misija vēsturē ieies ne tikai kā pirmais mēģinājums noķert komētu un izsēdināt uz tās virsmas aparātu, bet arī kā viena no emocionālākajām, kurā Eiropas Kosmosa aģentūra centās iesaistīt gan lielus gan mazus. Atcerieties, kā visi gaidījām Rosetta pamošanos? Tagad varēsim gaidīt Philae pamošanos, jo cerība ir.

2014. gada 12. novembris uz visiem laikiem kosmosa izpētes vēsturē ir ierakstīts kā diena, kad uz komētas virsmas tika nosēdināts cilvēka veidots aparāts. Lai arī nolaišanās laikā ieviesās korekcijas, jo Philae nosēdās nevis vienu, bet veselas trīs reizes, misija ir uzskatāma par pārpārēm veiksmīgu un, cerams, kalpos par iedvesmas un iedrošinājuma avotu ne tikai jaunu misiju radīšanai, bet arī tiem, kas pagaidām vēl tikai sapņo par kosmosa iekarošanu matemātikas un fizikas stundās.

Pēc iegūtās informācijas analīzes bija skaidrs, ka Philae nav izvēlējies to labāko vietu, kur nolaisties, jo Saules gaismas tur bija pārāk maz, lai nelielais aparāts varētu ražot pietiekami daudz enerģijas. Misijas vadība "apsmadzeņoja" dažādus variantus, kā varētu uzlabot situāciju. Tikmēr, apzinoties, ka laika nav daudz, Philae veica eksperimentus un pieejamajos sakaru laikos informāciju sūtīja atpakaļ uz Zemi.

Pagaidām pēdējais sakaru seanss norisinājās jau 15. novembra naktī, nedaudz vēlāk nekā plānots, kad tika saņemti gan telemetrijas dati, gan pēdējie eksperimentu rezultāti. Ir veikta arī urbšana. Pēc datu saņemšanas tika nosūtīta komanda, lai pagrieztu Philae un tas varētu saņemt vairāk Saules gaismas. Manevrs esot arī izdevies.

Tomēr enerģijas rezerves pamazām izsīka. Līdz pēdējam brīdim Philae sūtīja informāciju Rosettai un visubeidzot aizmiga. "Mēs varam vērot, kā tas aizmieg," teica Stefans Ulameks. Sakari pārtrūka 2:36.

Pirmos Saules starus Philae saņems sākot no 8:00 pēc Latvijas laika. Nākamā sakaru sesija iespējama aptuveni 12:00. Viss ir iespējams!

ESA

Komentāri

  1. Jānis tieši 27.11.2014 domāja šādi:

    Moins, viņi tomēr izmanto Windows ikdienā... :)

  2. Kristaps tieši 27.11.2014 domāja šādi:

    Gan jau pamodīsies! Bet interesants un reizē nesaprotams man šķiet fakts, ka Philae uz komētas sver tikai 1 gramu. Publiski tika teikts, ka nenostrādāja harpūnas, kas nozīmē, ka Philae nav piestiprināts pie virsmas. Tādā gadījumā ja tas veica urbšanu ļoti cietā virsmā (par ko arī izskanēja informācija), tad kādā veidā tam izdevās noturēties uz vietas un neaizlidot, neizkustēties vēl 4. reizi?






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!