ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mosties, Rosetta!


Publicēts: 9.01.2014

Cik tev ir grūti mosties no rītiem, skanot modinātājam? Iedomājies, cik daudz grūtāk ir pamosties, ja atrodies 673 miljonu kilometru attālumā no siltās Saules. Šādā brīdī noteikti vajag kādu uzmundrinājumu, kas atsūtīts no dzimtās planētas. Tieši tādēļ Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) aicina ikvienu, kas sasniedzis 13 gadu vecumu, piedalīties īpašā kampaņā un radīt savu Rosetta modināšanas video.

Rosetta startēja 2004. gadā un kopš tā laika veikusi piecus apļus ap Sauli, smeļoties enerģiju no Zemes un Marsa, lai sasniegtu savu galamērķi - Čurjumova-Gerasimenko komētu (67P). Pašā aukstākajā un ilgākajā ceļojuma posmā zonde tika iemidzināta.

2014. gada augustā Rosetta tiksies ar komētu, bet jau novembrī mēģinās uz ledainās viešņas virsmas izsēdināt nelielu stacionāro laboratoriju Philae.

Lai sagatavotos šim vēsturiskajam mirklim, Rosetta būs jāpamodina. Šis brīdis strauji tuvojas. Modinātājs ir uzstādīts uz 2014. gada 20. janvāri plkst. 12:00 pēc Latvijas laika. Tiklīdz kosmiskais aparāts būs nedaudz sasildījies, tas sazināsies ar Zemi.

Ja arī tu vēlies uzmundrināt Rosetta zondi, EKA aicina izveidot savu video fragmentu, kurā dzirdams sauciens "Wake up, Rosetta!" (Mosties, Rosetta!). Savu video materiālu vari augšupielādēt un līdzdalīt šim mērķim īpaši izveidotā Facebook lapā.

EKA iedrošina būt radošiem un likt lietā iztēli. Iesaistiet projektā draugus, ģimeni vai pat nepazīstamus cilvēkus, lai izveidotu patiesi radošu Rosetta modināšanas saucienu. Par iesūtītajiem video fragmentiem varēs balsot. Tie, kas saņems visvairāk balsu, tiks apbalvoti.

  • Desmit labākie video fragmenti tiks nosūtīti Rosetta zondei (un protams lidos arī tālāk Visumā).
  • Katrs no desmit labāko video autoriem saņems EKA suvenīru komplektu.
  • Divi labāko video autori saņems ielūgumu uz EKA Kosmosa operāciju kontroles centru Darmštatē (Vācija), lai piedalītos Philae laboratorijas nolaišanās svinībās 2014. gada novembrī.

Savus video sveicienus varat iesūtīt līdz 2014. gada 20. janvārim plkst. 19:30 pēc Latvijas laika. Divus uzvarētājus paziņos 24. janvārī, bet desmit labākos video materiālus kosmosā pārraidīs februārī.

EKA aicina ikvienu pievienoties Rosetta modināšanai arī virtuāli Twitter tīklā, nosūtot #WakeUpRosetta saucienu @ESA_Rosetta. Savu ziņu varat "iečivināt" jebkurā laikā, bet īpaši gaidīti ziņojumi būs 20. janvārī no 12:00 līdz 19:30 pēc Latvijas laika. Tiklīdz misijas vadībai izdosies sazināties ar Rosetta, turpmākās aktivitātes tiks atspoguļotas arī @ESA_Rosetta Twitter kontā.

ESA

Komentāri

  1. x-f tieši 20.01.2014 domāja šādi:

    Ir signāls! :)

  2. Redaktors tieši 21.01.2014 domāja šādi:

    Projektā iesaistītajiem Rosetta un Philae noteikti bija kļuvuši ļoti tuvi. Varam tikai iedomāties, kāds prieks bija saņemt šo pirmo sigālu no kosmiskā aparāta, kas milzīgā aukstumā bija pavadījis vairāk nekā divus gadus. Droši vien tas ir pielīdzināms tam, kad ārsti paziņo tuvuniekiem, kad komā vairākus gadus gulējušais ir veiksmīgi pamodies.

    Paldies ikvienam, kas sūtīja vissiltākos sveicienus Rosetta un turēja īkšķus, lai komētu medniece pamostas.

    Mūs gaida interesanti notikumi un tikšanās ar komētu!

    http://www.youtube.com/watch?v=ZTziL4Y-dbU






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!