ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kanaveralas ragā uzspridzina kosmosa kuģu starta platformu


Publicēts: 30.04.2008

Kanaveralas ragā tika uzspridzināta nesējraķetes Titan starta platforma, kas tika uzcelta 1990ajos gados, lai nodrošinātu Titan 4 nesējraķešu programmu. 1997. gadā no šīs platformas startēja Cassini-Huygens projekta kosmosa kuģis. Starta komplekss Nr. 40 ir pilnībā iznīcināts.

Starta platformas vietā tagad ir gruveši un to novākšanas darbs var sākties, lai atbrīvotu vietu SpaceX Falcon tipa nesējraķešu starta vietas būvniecībai.

2008. gada 27. aprīlī uz 40to starta vietu tika nogādāti aptuveni 90 kg spēcīgu sprāgstvielu, kas tika izvietotas aptuveni 500 dažādās konstrukcijas vietās.

"Uz zemes patlaban guļ 5 896 700 kilogrami metāla, kas tiks nodoti pārstrādei. Iegūtā nauda segs novākšanas izmaksas. Projekts pats sevi atpelna. Nodokļu maksātāju nauda netiek izlietota platformas nojaukšanas darbos. Iegūtie līdzekļi pilnībā segs spridzinātāju darbu un ļaus mums atjaunot šo vietu," pastāstīja demolēšana projekta vadītājs Kevins Hūpers

Titāna raķetes starta laukums pārsvarā tika izmantots militāriem mērķiem. Dažas reizes to izmantoja NASA savu projektu nogādāšanai kosmosā. 1997. gada 15. oktobrī no šīs platformas startēja Cassini zonde, lai dotos tālajā ceļā uz Saturnu. 1992. gada 25. septembrī Titan 4 nesējraķete kosmosā pacēla Mars Observer kosmosa kuģi, kuram gan bija bēdīgs liktenis. Projekta koordinatori zaudēja sakarus ar kuģi 3 dienas pirms tā ieiešanas orbītā ap Marsu.

Starta laukuma konstrukcijas sver aptuveni 6500 tonnas. Kopumā no šīs platformas startējušas 17 nesējraķetes, kosmosā uzvedot ASV militāristu novērošanas un sakaru pavadoņus. Pēdējā Titan 4 tipa nesējraķete startēja pirms 3 gadiem. Šobrīd nesējraķešu funkcijas nu jau no citām starta platformām pilda daudz modernākās Atlas 5 un Delta 4 raķetes. Titan 4 bija jaudīgākā raķete, kas spēja pacelt vissmagāko kravu.

Pēc gruvešu novākšanas kompānija SpaceX (Space Exploration Technologies) sāks jaunas, komerciālām vajadzībām izmantojamas starta platformas būvniecību. Paredzēts, ka to izmantos Falcon 9 tipa raķetes vajadzībām. Daļa no 40tās starta platformas tiks pielāgota jaunās raķetes startiem, bet lielāko daļu nācās nojaukt. Tiek plānots pabeigt jaunās starta vietas celtniecību līdz 2010. gadam, kad NASA vairākkārt izmantojamie kosmosa kuģi beigs lidojumus. Falcon 9 tipa raķetes tiks izmantotas SKS apgādei.

Pēdējo gadu laikā līdzīgā veidā tika novākti vēl daži starta laukumi - 13, 36 un 41.

"Šis ir drošākais veids," skaidroja Kevins Hūpers. "Konstrukcijas varētu demontēt, bet tas būtu laikietilpīgs un daudz bīstamāks darbs."

Spaceflight Now

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!