ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

STS-123 starts veiksmīgs


Publicēts: 11.03.2008

Šorīt agri no rīta (8:28 pēc Latvijas laika) no Floridas startēja ASV vairākkārt izmantojamais kosmosa kuģis Endeavour. Plānots, ka ceturtdien (05:27 pēc Latvijas laika) STS-123 komanda satiksies ar starptautisko kosmosa staciju (SKS). STS-123 lidojumu uz Zemes vada Dominiks Gorijs.

"Dievs mūs patiesi svētījis ar brīnišķīgu nakti," Gorijs izteicās dažas minūtes pirms Endeavours pacēlās debesīs.

STS-123 misija ilgs 16 dienas, kas ir ilgākais laika periods, kādu vairākkārt izmantojamais kosmosa kuģis un SKS ir pavadījuši sakabinājušies kopā. Misijas laikā notiks vismaz pieci izgājieni kosmosā. STS-123 ietvaros notiks SKS astronautu maiņa. ESA astronauta Leopolda Eijārta vietā paliks Gerets Raismans.

Kad ceturtdien Endeavours pietauvosies pie SKS, astronautiem būs ātri jāsāk darboties, lai uzstādītu milzīgo Kanādas robotu, sauktu par Deksteru. 1,72 tonnu robota uzstādīšanai ir atvēlētas divas dienas. Robotam būs divas rokas un tas ir paredzēts ikdienas darbu veikšanai stacijas ārpusē.

Paralēli Dekstera uzstādīšanai, astronauti uzstādīs pirmo no trim Kibo laboratorijas moduļiem. Kibo ir Japānas izstrādāts projekts. Starptautiskā kosmiskā stacija kļūs vēl internacionālāka.

Šodienas veiksmīgais starts ir jau otrais no sešiem šogad plānotajiem. Kosmosa kuģis Endeavours kosmosā devās jau 21 reizi.

Ja nu kādam ir vēlme sekot līdzi STS-123 norisei, tad USTREAM.tv sola, ka sekos līdzi visam notiekošajam līdz pat Endeavour atgriezīsies uz Zemes.

SPACE.com

Komentāri

  1. cydonia tieši 11.03.2008 domāja šādi:

    piedāvāju alternatīvu nasa online video linku kolekciju. katram pēc vēlmes un varēšanas. http://www.neil-online.com/nasa/

  2. Kamelija tieši 11.03.2008 domāja šādi:






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!