ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Columbia cietais disks


Publicēts: 13.05.2008

2003. gada februārī, atgriežoties uz Zemes, uzsprāga vairākkārt izmantojamais kosmosa kuģis Columbia. Bojā gāja 7 apkalpes locekļi. Zaudējumi bija milzīgi, ieskaitot lielu daudzumu zinātnisko datu, kuri atradās kosmosa kuģa cietajā diskā.

Viens no svarīgākajiem pētījumiem, kura rezultāti atradās uz Columbia cietā diska, bija CVX-2 (ksenona kritiskās viskozitātes pētījums). Šī pētījuma ietvaros tika noskaidrots kā mikrogravitācijas apstākļos plūst xenona gāze.

Lai arī CVX-2 rezultāti neizmainītu kardināli neviena Zemes iedzīvotāja dzīvi, projekta vadītājs Roberts Bergs pastāstīja, ka šis eksperiments pieliktu punktu 20 gadus ilgušajiem pētījumiem.

CVX-2 eksperimenta ietvaros tika mērīta ksenona viskozitāte kritiskā punkta tuvumā, kad noteiktā temperatūras un spiediena kombinācijā  šķidrums un tvaiks praktiski nav nodalāmi. Šī punkta tuvumā gāze sāk "mirgot", pilieniem ātri kondensējoties un iztvaikojot biezas miglas veidā.

Lai pārbaudītu teorētiskos pieņēmumus, uz kosmosa kuģa Columbia klāja atradās 11 mililitri ksenona. Kamēr Columbia atradās orbītā ap Zemi, CVX komandai izdevās lejupielādēt 85% datu. Pilnīgi pietiekami, lai pārliecinātos, ka ksenons uzvedas atbilstoši teorētiskajiem aprēķiniem. Tomēr zinātnisko pētījumu finalizēšanai bija nepieciešami atlikušie dati, kuri atradās 400 MB lielā cietajā diskā.

Pēc Columbia atlieku savākšanas, disks netika atrasts. "Mēs domājām, ka tas ir izkritis no korpusa un sadedzis," skaidroja Bergs. Vēlāk gan disks atradās atlūzu kaudzē. Traģiskā izskata cietais disks tika nosūtīts uz Kroll Ontrack Inc. kompāniju Mineapolisē. No metāla gabala, kas nemaz vairs neatgādināja cieto disku, tika atgūti 99% datu.

Tas tiešām ir apbrīnojami, ka cietais disks ne tikai pārdzīvoja katastrofu, bet tajā bija saglabājušies visi dati. Kompānijas vecākais inženieris Džons Edvards pastāstīja, ka cietā diska mikroshēma bija sadegusi, visas sastāvdaļas nokritušas, plastmasas detaļas, kas atradās uz 400 MB Seagate diska, bija sakusušas. Pateicoties tam, ka disks nebija tik ietilpīgs cik mūsdienās sastoapmie cietie diski, tam piemita lielāka fiziskā izturība.

Scientific American

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!