ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jauna orbīta, jaunas iespējas


Publicēts: 4.06.2018

NASA kosmiskais aparāts Dawn startēja 2007.gadā. Tā galamērķis bija asteroīdu josla, kur Dawn devās pētīt divus lielākos asteroīdu joslas objektus - asteroīdu Vesta un pundurplanētu Cerēru. Pēdējo Dawn sasniedza 2015.gada martā un atrodas tur joprojām. 2018.gada jūnija sākumā plānots nolaisties tuvāk Cerērai. Turpmāk Dawn riņķos nieka 50 km attālumā.

Plānots, ka tiks veikta virsmas spektra analīze gamma staru diapazonā, lai iegūtu detalizētu informāciju par Cerēras ķīmisko sastāvu un elementu sastopamību. Protams, mazās planētas virsma arī tiks fotografēta, kas nozīmē, ka ikvienam interesentam būs pieejami ļoti detalizēti šī objekta virsmas attēli.

Orbītas maiņa nav tik viegls manevrs kā joslas maiņa ar automašīnu uz ielas. Dawn komanda mēnešiem ilgi gatavojās šai operācijai. Tika izpētītas aptuveni 45 000 iespējamās trajektorijas, lai izvēlētos to, kas sniegs vislielāko zinātnisko ieguldījumu.

Plānots, ka zinātniskā misija turpināsies līdz 2018.gada rudenim. Lai nepiesārņotu pudurplanētas vidi ar iespējamajiem "līdzbraucējiem" no Zemes, kosmiskais aparāts netiks ietriekts mazās planētas virsmā.

NASA JPL

Komentāri

  1. Mārča tieši 4.06.2018 domāja šādi:

    Kā tiek plānota pēc kosmiskās zonde kuģa Dawn pētnieciskā darba pundurplanētas Cerera izpētes? Vai tiks palaista nenoteiktā orbītā? Vai Cerera ir ģeoloģiski termiski aktīvs ?

  2. Redaktors tieši 5.06.2018 domāja šādi:

    Plānots novietot Dawn stabilā orbītā ap Cereru, lai zonde nenogāztos uz pundurplanētas.

    Iespējama neliela ģeoloģiskā aktivitāte uz virsmas - ledus geizeri utt. Iespējams, ka ir saglabājies šķidra ūdens okeāns zem ledus garozas.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!