ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Hayabusas ērkšķainais ceļš mājup


Publicēts: 11.11.2009

Hayabusa varētu kļūt par pirmo zondi, kura ir apmeklējusi asteroīdu un atgriezusi tā paraugus. Varētu, bet pēdējā laika notikumi krietni vien samazina cerības. Pagājušā nedēļā sabojājās vēl viens no jonu dzinējiem. Zondei palicis vairs tikai viens jonu dzinējs, kurš piedevām ir sabojājies.

Hayabusa bija aprīkota ar četriem jonu dzinējiem, kas kā degvielu izmanto ksenona gāzi. Divi no dzinējiem jau bija sabojājušies agrāk, bet 4. novembrī atslēdzās trešais. Dzinēja D bojājumu radīja pārspriegums. 2007. gadā līdzīga anomālija izraisīja cita dzinēja bojājumus.

Ceturtais dzinējs jeb C dzinējs iepriekš bija izslēgts, jo pastāvēja aizdomas, ka arī tas ir cietis no pārsprieguma. Patlaban inženieri pārbauda vai šo dzinēju varēs izmantot, lai atgrieztu zondi atpakaļ uz Zemes.

Tiek uzskatīts, ka jonu dzinēji ir daudz efektīvāki par parastajiem, jo tie ir ekonomiskāki degvielas patēriņa ziņā un var darboties ļoti ilgstoši. Kopš 2003. gada maija Hayabusa dzinēju kontā ir jau 40 000 stundas.

Dzinējs, kas sabojājās pagājušonedēļ, tika izmantots jau kopš februāra, lai izmainītu 430 kilogramu smagās zondes trajektoriju un nodrošinātu tās atgriešanos uz Zemes 2010. gada jūnijā.

2009. gada februārī JAXA paziņoja, ka zondei ir jāiegūst paātrinājums 1500 km/h, lai tā sasniegtu Zemi. D dzinējam bija jādarbojas līdz 2010. gada martam, kad zondei vajadzētu sākt gatavoties parauga atgriešanai, kas visticamāk notiktu virs Austrālijas tuksnešainajiem apgabaliem.

2005. gadā Hayabusa trīs mēnešus pētīja asteroīdu Itokava. Zonde nofotografēja aptuveni 1600 fotogrāfijas, veica nelielā asteroīda spektroskopisko analīzi infrasarkanajā un rentgenstaru spektrā. Vairākas reizes zonde pietuvojās asteroīdam, lai iegūtu iežu paraugus. 2005. gada novembrī Hayabusa piespiedu kārtā nosēdās uz asteroīda un pavadīja tur aptuveni pusstundu, kļūstot par pirmo kosmosa kuģi, kas nosēdies un pacēlies no asteroīda.

Lai arī nav 100% pārliecības, ka zonde ir savākusi paraugus, zinātnieki cer, ka kāda kripatiņa būs nonākusi savākšanas konteineros.

Kosmosa kuģi turpināja vajāt nelaimes - degvielas noplūde, sakaru zudums, orientācijas sistēmas traucējumi. Līdz ar to Hayabusa aizlidošana no asteroīda tika pārlikta par veselu gadu, atgriešanos uz Zemi atliekot no 2007. uz 2010. gadu. Patreizējā situācija ar dzinēju vēl vairāk samazina Hayabusa cerības kādreiz pietuvoties Zemei.

Spaceflight Now

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!