ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Hayabusa dodas mājup


Publicēts: 6.02.2009

Vai atceries ažiotāžu ap Japāņu Hayabusa zondi, kad tā pirms četriem gadiem kļuva par pirmo kosmisko lidaparātu, kas nosēdies uz asteorīda? Toreiz tas bija unikāls bezprecendenta notikums, kuram gan sekoja virkne neveiksmju.

JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) lolojums, Hayabusa, startēja 2003.gada maijā un devās uz Itokawa asteroīdu (500 metru garš "kartupelis"). Ar jaunākajām tehnoloģijām apgādātajai zondei bija jāveic nebijuši pienākumi, jonu dzinējs, autonoma navigācija, nosēšanās uz asteroīda, paraugu iegūšana un nogādāšana uz Zemi. Taču ne viss ritēja kā pa diedziņu. Jau pašā misijas sākumā spēcīgs saules uzliesmojums nedaudz sabojāja lielo saules bateriju un enerģijas padeve samazinājās. Tas tiešā veidā atsaucās uz jonu dzinēja veiktspēju. 2005.gada septembrī, vēlāk nekā paredzēts, Hayabusa sasniedza Itokawa. Orbitālā mehānika ir nepielūdzama, lai atgriestos mājās zondei bija jāpamet Itokawa jau novembrī, kā iepriekš paredzēts. Laika pētījumiem pie asteroīda atlika pavisam maz.

 Hayabusa planēja 20 km attālumā no asteroīda un pētīja tā formu, topoloģiju, ķīmisko sastāvu u.c., palada papildus mini zondi MINERVA (MIcro/Nano Experimental Robot Vehicle for Asteroid), kurai bija jāveic asteroīda tuvplāna foto uzņēmumi, taču kļūda tās palaišanā šai iecerei pārvilka svītru. Hayabusa bija plānots veikt vairākas nosēšanās. Pirmā noritēja veiksmīgi. Otrajā, kurā bija paredzēts ievākt paraugus, kaut kas nogāja greizi. Nav skaidrs, kas īsti, taču pēc tam (atbilstoši navigācijas programmai) zonde atradās drošā attālumā no asteroīda. Šai brīdī divi no trīs žirposkopiem bija neatgriezeniski bojāti, konstatēta degvielas noplūde, primārās komunikācijas iekārtas klusēja, dzinēju izmantošanas iespējas ierobežotas, zodes orientācijas sistēmas izgājušas no ierindas.

Man personīgi, toreiz likās, ka tur vairs nekas nav darāms. Zondi atgriezt uz Zemes nav iespējams. Ambiciozā, daļēji veiksmīgā misija ir beigusies. Apbrīnojams entuziasms un apņēmība, ar kādu JAXA mēģināja bitu pa bitam atdzīvināt zondi. Un re, trešdien, pēc nieka dažu gadu nokavēšanās, tika iedarbināts zondes jonu dzinējs un tā uzsāka ceļu mājup. Protams, 2007.gada jūnijs, kad zondei bija paredzēts nolaisties Austrālijas tuksnesī sen jau vēsture. Šobrīd gaidāms, ka Hayabusa varētu atgriesties 2010.gada jūnijā.

Nav zināms, vai zondei liktenīgajā nolaišanās reizē tiešām izdevās iegūt asteorīda paraugus. Vienīgā iespēja, kā to uzzināt, ir pārbaudīt, kas ”lācītim vēderā” (paraugu konteinerī). To arī novēlēsim neatlaidīgajiem JAXA darbiniekiem. Iespējams, jau nākamgad Zemes zinātnieku rīcībā būs īsti asteroīda paraugi.

Rakstu sagatavoja Ints

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!