ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Guļošā modināšana


Publicēts: 23.08.2013

NASA kosmisko aparātu, kas pirms pelnītas atpūtas palīdzēja atklāt tūkstošiem asteroīdu Saules sistēmā, mēģinās atmodināt 2013. gada septembrī, pagarinot misiju uz trim gadiem. WISE uzdevums būs pētīt Zemei tuvo un potenciāli bīstamo asteroīdu populāciju, kā arī tos asteroīdus, kas atzīti par derīgiem asteroīdu izpētes misijām.

Kosmiskais aparāts WISE tiks atmodināts jau nākammēnes, lai ar tā instrumentu palīdzību atklātu un raksturotu Zemei tuvos objektus, kuru orbītas atrodas līdz 45 miljonu kilometru attālumā no Zemes. NASA cer, ka ar 16 collu lielo teleskopu un infrasarkano staru kamerām izdosies atklāt vismaz 150 agrāk nezināmus Zemei tuvos objektus, kā arī noteikt izmērus, albedo un termiskās īpašības aptuveni 2000 jau zināmiem objektiem. To skaitā ir daži asteroīdi, kuri atzīti par potenciālajiem izpētes mērķiem nākotnē plānotajās asteroīdu izpētes misijās.

"WISE misijas mērķi tika sasniegti pilnībā un NEOWISE ietvaros zinātniskais ieguvums, veicot asteroīdu izpēti, bija vēl lielāks. NASA vēlas pagarināt veiksmes periodu, uzlabojot mūsu spējas atklāt potenciāli bīstamos asteroīdus, kā arī sniegt atbalstu jaunajām asteroīdu izpētes misijām," pastāstīja Džons Grunsfīlds. "WISE atkārtota aktivēšana ir izcils piemērs tam, kā mēs izmantojam esošās iespējas, lai sasniegtu mērķus."

NASA asteroīda izpētes misijas ietvaros tiks identificēts, noķerts un pārvietots asteroīds, veicinot tehnoloģiju un metožu izstrādi un pilnveidošanu, kas palīdzēs aizsargāt mūsu planētu, kā arī realizēt ieceri 2025. gadā uz asteroīdu nogādāt cilvēkus.

WISE startēja 2009. gadā. Misijas mērķis bija veikt visu debesu analīzi infrasarkano staru diapazonā. Primārās zinātniskās misijas laikā no 2010. gada janvārim līdz 2011. gada februārim tika nofotografēti vairāk kā 7500 attēli. NEOWISE projekta ietvaros kosmiskais aparāts veica Zemei tuvo objektu izpēti. Primārās misijas noslēgumā WISE instrumenti tika izslēgti un aparāts "iemidzināts".

"Pirms diviem gadiem NEOWISE projekta ietvaros savāktie dati izrādījās īstas zelta raktuves Zemei tuvo objektu meklēšanai un raksturošanai," teica Lindleja Džonsone. "Ir svarīgi iegūt pēc iespējas lielāku apjomu šāda tipa datu, kamēr WISE ir dzīvotspējīgs resurss."

Tā kā asteroīdi atstaro gaismu, nevis to izstaro, infrasarkano staru kameras ir spēcīgs instruments, kas palīdz atklāt un klasificēt asteroīdu populācijas objektus. Atkarībā no objekta spējas atstarot gaismu jeb albedo, mazs gaišs asteroīds var izskatīties tikpat milzīgs kā liels, bet tumšs. Tādejādi redzamās gaismas diapazonā iegūtie dati var būt maldinoši.

2010. gadā NEOWISE ietvaros tika novēroti aptuveni 158 000 objektu no vairāk nekā 600 000 zināmajiem. Tika atklāta 21 komēta, vairāk nekā 34 000 asteroīdu galvenajā asteroīdu joslā starp Marsu un Jupiteru, kā arī 135 Zemei tuvie objekti.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!