ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Dawn redz Vestu labāk nekā Habls


Publicēts: 29.06.2011

NASA automatizētā zonde Dawn arvien tuvāk nokļūst asteroīdam Vesta. Paredzēts, ka 2011. gada 16. jūlijā Dawn ieies orbītā ap šo debesu ķermeni un atradīsies tur aptuveni gadu. Zinātniski datu ieguve varētu sākties jau augusta sākumā. Tiek uzskatīts, ka asteroīds Vesta, kurš atrodas galvenajā asteroīdu joslā, ir daudzu uz Zemes nokritušo meteorītu avots.

"Kosmosa kuģis iet tieši uz mērķi," teica Dawn projekta vadītājs Roberts Mase no NASA Reaktīvo dzinēju laboratorijas. "Mēs ar nepacietību gaidām brīdi, kad veselu gadu varēsim pētīt šo nepazīstamo pasauli, kamēr Dawn atradīsies orbītā ap Vestu."

Pēc gandrīz vai četru gadu ilgā ceļojuma un vairāk kā 2,7 miljardiem nolidoto kilometru, Dawn savam mērķim atrodas tuvāk nekā 150 000 kilometru attālumā. Kad 16. jūlijā Vesta noķers zondi, abus objektus šķirs nieka 16 000 kilometri. Kad Dawn ieies orbītā ap asteroīdu, tā atradīsies aptuveni 188 miljonu kilometru attālumā no Zemes.

 

Pēc šī svarīgā notikuma inženieri pavadīs vairākas dienas, lai noteiktu precīzu orbītas uzsākšanas laiku. Atšķirībā no daudzām citām misijām, kurās tiek izmantoti dažādi spēcīgi dzinēji, lai veiktu dramatiskus manevrus, Dawn gadījumā trajektoriju daudzu gadu laikā koriģēja ar jonu dzinēju sistēmu.

Attēli, kas fotografēti ar Dawn pozicionēšanas kameru, lieliski parāda tuvošanos Vestai, kā arī asteroīda griešanos ap savu asi. Jau tagad iegūtās fotogrāfijas ir aptuveni divas reizes asākas nekā iespējams nofotografēt ar Habla teleskopu.

"Dawn pozicionēšanas kameras navigācijas vajadzībām uzņemtie attēli sniedz mums intriģējošas norādes par Vestu, bet mēs ar nepacietību gaidām to brīdi, kad oficiāli tiks uzsākta zinātnisko datu vākšana," pastāstīja Kristofers Rasels. "Mēs nevaram vien sagaidīt, kad Vesta ļaus ieskatīties Saules sistēmas agrīnajā vēsturē."

Šobrīd šķiet, ka visi trīs Dawn instrumenti funkcionē lieliski un ir precīzi kalibrēti. Sākotnēji plānots, ka zonde atradīsies 2700 kilometru augstā orbītā, bet pēc tam tiks pārvietota tuvāk - līdz 680 kilometru augstumam.

Pēc tam, kad tiks paveikti visi uzstādītie mērķi šajā augstumā, zonde tiks novirzīta vēl tuvāk, lai uzsāktu asteroīda virsmas kartēšanu, atrodoties tikai 200 kilometru augstumā. Šajā orbītā zinātnieki analizēs kosmisko staru iedarbību uz asteroīda virsmu, kā arī tā iekšējo uzbūvi.

"Mēs esam sastādījuši ļoti blīvu darba grafiku visam gada ilgajam periodam, kuru Dawn pavadīs, riņķojot ap Vestu. Tas palīdzēs mums atklāt asteroīda noslēpumus," teica Kerola Reimonda.

Pēc gadu ilgās misijas, kosmosa kuģis dosies prom no Vestas, lai apmeklētu vēl vienu interesantu objektu - mazo planētu Cerēru.

NASA JPL

Komentāri

  1. Renārs tieši 29.06.2011 domāja šādi:

    Izskatās ļoti iespaidīgi. Bet kāpēc Habls tik dranķīgi to Vestu redz? Kustības dēļ or what?Un Cerera varētu būt interesanti apskatīt))

  2. Nelabojams tieši 29.06.2011 domāja šādi:

    Maziņa un tālu... abet Dawn jau ir turpat blakus






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!