ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

10 000 reizes ap Zemi


Publicēts: 10.05.2008

660 dienas visumā un 10 000 reizes ap Zemi, kopumā nolidojot 435 miljonus kilometru. Vairāk kā 14 000 fotoattēlu. Šādus rekordus ir uzstādījusi kosmiskā viesnīca Genesis I.

Kompānijas Bigelow Aerospace kosmiskās viesnīcas prototips startēja 2006. gada 12. jūlijā.

Sākotnējās ieceres bija pārbaudīt vai izstrādātais modulis var pats izplesties jeb "piepūsties" noteiktajā augstumā un veikt parastākās darbības pilnīgi automātiski. Šobrīd, pēc gandrīz vai trīs gadiem esot orbītā ap Zemi, prototips ir pilnībā piepildījis uz to liktās cerības un pat tās pārspējis. Izmēģinājumos iegūtie dati ir labs iesākums kompānijas iecerētajam 2011. gada cilvēku lidojumam kosmosā.

Kompānija Bigelow Aerospace atrodas Lasvegasā, Nevadas štatā. Kompāniju 1999. gadā nodibināja viesnīcu ķēdes īpašnieks Roberts Bigelovs, kura mērķis ir kļūt par uzņēmēju, kas izveidos pirmo viesnīcu kosmosā.

Projekta Interneta lapā var lasīt, ka "Bigelow Aerospace ir apņēmusies izveidot nākamās paaudzes apdzīvojamos kosmiskos kompleksus, lai kosmosa iekarošanas frontes līniju darītu pieejamu visai cilvēcei." Šķiet, ka šodien, kad tika paziņots par automatizētā prototipa Genesis I 10 000 orbītu ap Zemi, šī frontes līnija ir būtiski pietuvojusies ikvienam cilvēkam.

Kompānijas koncepcija nav nekas jauns, arī NASA piekopj šo principu - starta masas un izmēru samazināšana, iegūstos maksimālu telpu kosmosā. Eksperimentālā moduļa pamatā ir salokāma ārējā čaula, kas ļauj modulim pašam atpakoties un piepūsties tiklīdz tas ir nonācis pareizajā augstumā. Iespējams, ka šāda tipa kosmiskā stacija neievieš uzticību, jo šķiet, ka ir nedroša. Genesis I ir pierādījis, ka ir pietiekami uzticams. Šāda tipa moduļi ļauj kosmiskajās stacijās vai viesnīcās uzņemt lielu daudzumu astronautu, zinātnieku vai vienkārši tūristu.

Sākotnēji piepūšamo moduļu dizains tika izstrādāts NASA projekta Transhab ietvaros. Vēlāk projekts tika atcelts un Bigelow to pārņēma, kļūdami par vienīgajiem piepūšamo moduļu izstrādātājiem.

Genesis I startam 2007. gada jūnijā sekoja Genesis II. Genesis prototips ir 4,4 metrus garš. Tā diametrs ir 2,5 metri. Genesis izmērs ir tikai 1/3 daļa no nākotnē plānoto BA-330 moduļu izmēra, kuri tiks izmantoti cilvēku lidojumiem kosmosā.

Aptuveni 2011. gadā Bigelow Aerospace cer izveidot pirmo apdzīvojamo kosmisko staciju, izmantojot Sundancer moduli.

Bigelow Aerospace

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!