ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

10 zvirbuļi ar vienu šāvienu


Publicēts: 28.04.2008

2008. gada 28. aprīļa rītā no Sriharikotas kosmodroma pacēlās Polar Satelite nesējraķete, kura visumā uzveda 10 mākslīgos pavadoņus. Viens pēc otra tie atdalījās no nesējraķetes. "Saņemtie signāli liecina, ka pavadoņi darbojas normāli," teikts Bangaloras aģentūras paziņojumā.

Tas bija jau 13tais Polar Satelite nesējraķetes lidojums.

Vispirms orbītā tika palaists 690 kg smagais Cartosat-2A, kas atradīsies 630 km augstumā. Satelīta novērojumos iegūtie dati tiks izmantoti ekonomiskās izaugsmes veicināšanai.

Aiz tā kosmosā nonāca 83 kg smagais minipavadonis un astoņu nanosatelītu klasteris, kur katrs no pavadoņiem sver sākot no 3 līdz 16 kg.

"Misija ir izdevuses," TV tiešraidē pastāstīja ISRO direktors G. Madhavans. "Šis ir vēsturisks moments, jo mēs pirmo reizi viena starta laikā palaidām 10 pavadoņus vienlaicīgi."

Šis starts pārspēja iepriekšējo rekordu, kad Krievijas nesējraķete kosmosā nogādāja 8 mākslīgos pavadoņus.

Indija, līdzīgi kā pārējās kosmosa lielvalstis, piedāvā savas nesējraķetes, lai kosmosā nogādātu citu valstu pavadoņus. Lielākais viņu pluss ir, ka Indijas pieprasītā maksa ir par 60-70% mazāka kā citu valstu noteiktā starta cena.

"Palaižot vienlaicīgi tik daudz pavadoņu, Indija ir pierādījusi, ka ir vērā ņemams konkurents mākslīgo pavadoņu palaišanas programmā," pastāstīja Ajaij Lele.

Pirmo reizi Indija "pārdeva nesējraķeti" 2007. gada aprīlī, kosmosā nogādājot Itālijas kosmosa kuģi. 2008. gada janvārī Indijas nesējraķete par spīti Irānas protestiem orbītā "uznesa" Izraēlas spiegošanas pavadoni.

Pirmais veiksmīgais Indijas raķetes starts notika jau 1980. gadā. 2008. gadā Indija plāno palaist Mēness zondi, kas pievienosies Ķīnas un Japānas automatizētajiem kosmosa kuģiem, kas patlaban riņķo ap Zemes dabīgo pavadoni.

PhysOrg

Komentāri

  1. cydonia tieši 29.04.2008 domāja šādi:

    uzkarināt orbītā vairākus satelītus ar vienu nesēju nav nekas jauns. ātrumā nepateikšu par rekordiem. pirmais kas nāk prātā ir krievu dņepr nesēja eksplozija 2006.gada jūlijā. 18 satelīti kirdik. no otras puses, visu cieņu, indija sāk nopietni konkurēt nesēju biznesā.

    ehhh... kur ir latvijas nacionālā kosmosa programma... :(






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!