ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Skābes mākonis, kas iznīcinās Zemi 2014. gadā (3668/10)


Publicēts: 3.11.2013
Jautājumu uzdeva: Solveiga

http://rus.tvnet.lv/hi_tech/kosmos/241546-uchjonije_v_2014_godu_solnjechnuju_sistjemu_unichtozhit_oblakoubiyca?utm_source=www.tvnet.lv&utm_medium=self_ads&utm_campaign=Selfads_in_www.tvnet Kas ir zināms par astronomu un cik profesionāls ir atklājums?


Šis ir viens no "pasaules galiem", kas laiku pa laikam uzpeld medijos. Pirmo reizi tas parādījās 2005. gadā, kad Yahoo! News un citi mediji pārpublicēja rakstu no Weekly World News (nu ļoti dzeltens resurss, kurš ir atzīts arī par bīstamu, jo no šī resursa iespējams sagrābties dažādus nevēlamus rīkus).

"Astronomi ir atklājuši noslēpumainu matēriju, kuru nodēvējuši par "haosa mākoni", kas savā ceļā izšķīdina visu - komētas, asteroīdus, planētas un veselas zvaigznes. Tas tuvojas Zemei."

Šo mākoni it kā 2005. gada 6. aprīlī esot atklājuši zinātnieki, izmantojot Čandras Rentgenstaru observatoriju. 10 miljoniem kilometru lielais "skābes mākonis" tuvojas Zemei ar gaismas ātrumam tuvu ātrumu un satikšoties ar mūsu planētu 2014. gada 1. jūnijā plkst. 16:15 pēc Latvijas laika.

Rakstā minēts viens vienīgs zinātnieks - doktors Alberts Šervinskis (Albert Sherwinski), astrofiziķis no Kembridžas, kuram esot saistība ar NASA.

Mākonis it kā esot veidots no daļiņām, kas veidojušās Piena Ceļa supermasīvā melnā cauruma notikuma horizonta tuvumā, no Hokinga starojuma, kas parasti esot nekaitīgs. Kā rakstīts ziņojumā, šo nekaitīgo starojumu ir inficējusi melnā cauruma sagrozītā informācija.

"Iedomājieties mūsu Piena Ceļu kā brīnišķīgu, ar roku rakstītu vēstuli. Tagad iedomājieties, ka uz šīs vēstules tiek izlieta glāze ūdens, kas izšķīdina tinti. Tieši to dara haosa mākonis ar katru planētu un zvaigzni, ko tas satiek savā ceļā," esot teicis Šervinskis.

NASA šo informāciju slēpjot, lai neizsauktu masu paniku. NASA Čandras observatorijas darbinieki Šervinskim esot nopludinājuši attēlus, kuros redzams, kā haosa mākonis aprijot lielu asteroīdu.

Noslēpumainais astrofiziķis, par kuru nav atrodamas ziņas nekādos zinātniskajos portālos, kā arī viņa vārds nefigurē nekādās publikācijās, brīdināja, ka mākonis visu Piena Ceļa galaktiku atgriezīšot haosa stāvoklī, kāds pastāvējis pirms Visuma dzimšanas. Cilvēces vienīgā cerība esot uzbūvēt "Zvaigžņu šķirstu" un doties uz aptuveni 2,5 miljonu gaismas gadu attālo Andromedas galaktiku.

Fantastisks stāsts. Zvaigžņu karu scenārijs nobāl un ielien pagultē nokaunēties. Lūk, šādas jātaisa zinātniskās fantastikas filmas. Lūk, tādam jābūt pasaules galam, nevis kaut kādam nīkulīgu citplanētiešu uzbrukumam, kuru spēj novērst pat mazs zēns.

Kā jau ierasts šādos gadījumos, ticamības un nopietnības radīšanai tiek piebērta arī zinātne. Ideja par Hokinga starojumu nav nepatiesa. Tiek uzskatīts, ka melnie caurumi patiešām izstaro niecīgu starojuma devu, kuras sastāvā ir elektroni un to antidaļiņas - pozitroni. Tā kā abas daļiņas kopā pastāvēt nevar, tās viena otru iznīcina, izdalot gamma starojumu. Tas būtu bīstams, ja jūs atrastos melnā cauruma tuvumā... lai gan diezin vai jūs tobrīd uztrauktu gamma starojums, kas radies anihilējoties elektroniem un pozitroniem. Tad būtu citas, daudz nopietnākas problēmas jārisina.

Jāņem vērā gan, ka jo lielāks melnais caurums, jo mazāk tas izstaro, līdz ar to Hokinga starojumu varētu reģistrēt mikroskopisko melno caurumu gadījumā, bet galaktikas supermasīvais melnais caurums ir tik milzīgs, ka tā Hokinga starojums nobāl pārējā, melnā cauruma ietekmes radītā starojuma priekšā. Tieši Hokinga starojumu reģistrēt būtu ārkārtīgi grūti.

Pat ja mēs pieņemam, ka šajā procesā radies starojums ir tik intensīvs, ka mēs to varētu uztvert ar saviem instrumentiem, tad gan jāsaka, ka Čandras observatorija to nespētu ieraudzīt. Tā ir rentgenstaru observatorija, bet izdalītais starojums ir gamma staru diapazonā.

Kamēr pastāvēs mediji, kuri publicēs sensācijas, lai savāktu lielāku lasītāju loku... kaut kam jau tos banerus ir jārāda, tikmēr dzīvos šie "pasaules galu" mīti. Arī pēc 2014. gada 1. jūnija tie pastāvēs. Nomainīsies briesmu avots, nomainīsies zinātnieki, kas it kā to atklājuši, bet sensācijas turpinās dzīvot. Kamēr lielākā daļa šādu portālu lasītāju būs tie, kas skolā fizikai gāja ar līkumu, matemātiku ignorēja, bet ķīmiju mācījās tikai tik daudz, lai sataisītu nejauku smaku kabinetā un izvairītos no stundām, tikmēr pasaule turpinās iet bojā atkal un atkal - no skābes mākoņiem, anti-Zemēm, citplanētiešu kuģiem, kas slēpjas pie Saules utt.

Komentāri

  1. solveiga tieši 3.11.2013 domāja šādi:

    Labdien.Paldies par komentāru-atbildi,bet vai nav tomēr tāda dez.informācija ''jāapgāž'',jo cilvēks,tāpat kā politikā,izvairoties no ikdienas raizēm ,sāk kreņķēties par šāda veida informācīju.Atceros ,ka strādāju 2005.gadā firmā,kur vairums bija cittautiešu un sievietes.Viens liels HAOSSS!paldies.P.S. par melno caurumu.Pavisam nesen lasīju interesantu grāmatu,kur melnais caurums tika daudz savādāk analizēts.Ja ir vēlēšanās,varu iedot adresi. ar cieņu Solveiga

  2. Nelabojams tieši 3.11.2013 domāja šādi:

    Šādas "informācijas" izplatītājus ir jāsauc pie kriminālatbildības. Diemžēl katru šādu paziņojumu pavada pašnāvību un visvisādu muļķību vilnis, cilvēkiem tiek nodarīts reāls kaitējums. Puslīdz radikāls līdzeklis būtu laba izglītība visiem, taču gadu tūkstošu pierredze apliecina, ka
    1) nav iespējams izglītot visus; to nevar tehniski un visiem izglītojamiem nav pietiekamu spēju;
    2) formālā izglītība ne vienmēr ir sinonīms domātspējai.

  3. Agris tieši 3.11.2013 domāja šādi:

    Jo dziļāk nogremdējamies apcerēšanā, jo gaišāk parādās mums intelektuālā(prāta) ieguvuma pārsvars pār tikumiskajām jūtām. Visā vēsturē nav neviena piemēra, kur muļķa cilvēks ar labiem nodomiem un ar vislielāko iespēju nebūtu padarījis vairāk ļauna nekā laba.

  4. Jaanis tieši 3.11.2013 domāja šādi:

    Tur vienkaarshi jeega ir pazudusi tulkojumaa, vai arii apzinaata dezinformaacija, jo lasiiju ofigjinaalu angliski kembridzhas lapaa un tur bija rakstiits ka maakonis melnaa cauruma virzienaa dodaas. Bet nu tulkotaajam, melnais caurums un zeme laikam ir viens un tas pats.

  5. Redaktors tieši 3.11.2013 domāja šādi:

    Būtu jāmeklē 2005. gada publikācijas/paziņojumus, lai saprastu, no kurienes šim scenārijam kājas aug.

    Publikācijas par kompakto gāzes mākoni, kas "krīt" Piena Ceļa supermasīvā melnā cauruma virzienā, ir no 2011. gada (http://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1112/1112.3264.pdf), tā kā tās visticamāk nav avots šai dezinformācijai.

    ... un zinātniskā informācija ļoti bieži tiek sagrozīta, lai tikai izpūstu sensāciju. Šis nav nedz pirmais un nedz arī pēdējais gadījums.

  6. Guigo tieši 4.11.2013 domāja šādi:

    Jezus kas par crapu :D

  7. soho tieši 27.06.2015 domāja šādi:

    Tja, 2014. gads cauri, bet mākonis tā arī neparādījās. Prasās pēc raksta turpinājuma, cik tad tālu tas pagāja garām zemei..

  8. Via tieši 29.06.2015 domāja šādi:

    Soho! Priecājies! :)

  9. Redaktors tieši 29.06.2015 domāja šādi:

    Nekāda skābes mākoņa jau nebija... Līdz ar to Zemei garām nekas tāds arī nelidoja.

  10. Rihards tieši 4.07.2015 domāja šādi:

    Interesanti. Paldies.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!