ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Zvans no citurienes?


Publicēts: 17.01.2008

Pavisam nesen rakstījām par to, ka Aresibo teleskops ir uzlabots, saņemto datu apjoms ir palielinājies un SETI vajag tavu palīdzību, lai ātrāk saklausītu kādas saprātīgas būtnes signālus. Vai tiešām šis brīdis ir pienācis?

Pavisam nesen, 15. janvārī sāka izplatīties ziņa, ka ir saņemts signāls no kosmosa un visticamāk tas ir saprātīgu būtņu sūtīts. Ziņas sākotnējais avots bija KTVU ziņu lapa, kurā saturs gan vēlāk tika rediģēts. The Bad Astronomy website blogeris Fils Plaits oriģinālu ir saglabājis un tas ir redzams šeit.

Kā varam lasīt, rakstā citēti ievērojami SETI zinātnieki un signāls sadzirdēts ar Aresibo teleskopu. Kāpēc gan šī ziņa nepāršalca pasauli, bet noklusa un pazuda? KTVU web lapā oriģināls ir pazudis un tā vietā ir parādījies pavisam cits teksts, kas vairs nemaz nestāsta par "mazajiem pelēkajiem" cilvēciņiem, kas uzgriezuši numuru ZEME.

Kur gan palika šis signāls? Kas gan tas patiesībā bija? Un vai "vīri melnā" necenšas noslēpt patiesību par ārpuszemes civilizācijām?

SETI astronoms Sets Šosteks Filam pastāstīja, ka šis signāls ir ticis pārprasts un KTVU  reportieris ir zinātnieku stāstīto interpretējis pēc savas izpratnes mērauklas.

Konstatētais signāls ir dabīgas izcelsmes kosmisko procesu rezultāts. Skaidrs ir tas, ka signāla izcelsme ir meklējama ārpus Piena ceļa galaktikas. Nav zināms, kāds notikums ir radījis šo signālu, bet citplanētieši ir ļoti zemu iespējamo iemeslu sarakstā. Signāls tika uztverts jau labu laiku agrāk un tas netika uzskatīts par saprātīgu būtņu radītu. Signālu uztvēra ne Aresibo teleskops, bet Parkes radioteleskops Austrālijā.

Patiesībā intervija ritējuši aptuveni šādi. Dens Verthaimers, radio astronoms, kas piedalās SETI projektā, žurnālistam stāstīja par signālu sūtīšanu kosmosā jeb "aktīvo SETI". Pēc intervijas astronoms tā starp citu turpinot sarunu žurnālistam izstāstīja par savu darbu, tai skaitā par signāliem, kas tiek uztverti vienreiz un netiek atkārtoti konstatēti. Šādu viļņu avots var būt neitronu zvaigžņu sadursme, eksplodējošas zvaigznes u.c. kosmiski notikumi. Galu galā reportieris saputrojās un kādu brīdi "mēs nebijām vieni".

Žēl, bet šis ir tikai kārtējais WOW.

Bad Astronomy Blog

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!