ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Vesta


Publicēts: 31.08.2009

Ne viss, kas izskatās apaļš, ir planēta, pat ne pavadonis. Šīs nedēļas atminējums, kas noslēdz cepumu un vasaras atvaļinājumu sezonu, ir otrais masīvākais objekts asteroīdu joslā - asteroīds 4 Vesta.

Asteroīda diametrs ir aptuveni 530 kilometri. Šajā vienā asteroīdā ietilpst aptuveni 9% visas asteroīdu joslas masas. Atklājēja gods pieder vācu astronomam Henriham Vilhelmam Olberam, kurš šo objektu ieraudzīja 1807. gada 29. martā.

Aptuveni pirms 1 miljards gadiem asteroīds piedzīvoja milzīgu sadursmi. Uz Zemes ir atrasts ne viens vien meteorīts, kurš ir nācis no asteroīda 4 Vesta.

Savukārt attēlā bija attēlots asterīda reljefs, kas tapis, izmantojot Habla teleskopa fotogrāfijas. Zilā krāsā redzams iespaidīgais krāteris, kura diametrs ir aptuveni 460 kilometri un dziļums 13 kilometri.

Jūsu versijas:

  • Ļoti viltīgs attēls. Sākumā domāju, ka tā ir Saule, Zeme, u.tml. kādā "neoptiskā" diapazonā, bet rūpīgāka pārbaude uzvedināja uz domu par vēl lielāku attēla nosacītību. Šamais izrādījās asteroīda Vesta(4) reljefa modelis, kas uzsintezēts pēc "Habla" platleņķa planetārās kameras 1997. gada septembrī iegūtiem datiem, attēlojot zemienes ar zaļu/zilu, bet pacēlumus ar sarkanu/violetu krāsu. Apakšā redzams liels triecienkrāteris, kurš varētu būt ap 1 miljardu gadus vecs.
    Avoti: http://www.astronet.ru/db/msg/1163795,
    http://weblogs.madrimasd.org/astrofisica/archive/2007/07/08/69558.aspx
     
  • Varētu būt planēta Zeme, fotografēta caur infrasarkano starojumu.
     
  • Jupiters
     
  • Tā ir Vesta. Pareizāk sakot puse no Vestas un attēls ataino Vestas topogrāfisko karti. Tumšākās krāsās ir zemākie apvidi, gaišākās krāsās ir augstākie reģioni. Apmēram no -12 līdz +12 km, kas ir diezgan ievērojami, ņemot vērā, ka lai arī Vesta ir viens no lielākajiem zināmajiem asteroīdiem, tomēr tā ir nieka 530 km diametrā (vidēji). Attēls konstruēts no 78 Hubble Wide Field Planetary Camera 2 uzņēmumiem 1997.gadā.
     
  • Attēlā redzams asteroīds Vesta
    (Asteroid Vesta (C) P. Thomas (Cornell University), B. Zellner (Georgia Southern University) and NASA)
    Viens no asteroīdiem ārējā asteroīdu joslā uz kuriem artasts bazalts!
    Pilns attēls: http://www.sciencecodex.com/files/asteroid%20vesta.jpg
    Raksts: http://www.sciencecodex.com/bafflling_basalt_in_the_outer_asteroid_belt
     
  • Ojbekts: Vesta, asteroīds
    Attēls principā ir tāda kā topgrāfiskā diagramma. Attēls izveidots no vairākiem 1996.gada maija Habla teleskopa uzņēmumiem. Attēlā var redzēt milzīgo dienvidpola krāteri ar tā centrālo "pīķi". Izšķirtspēja ir aptuveni 36km/pikselis. Sarkanā krāsa apzīmē augstākus punktus, zilā - zemākus.
     
  • Saturns IR diapazonā
     
  • Tas ir Mēness

"Končiņu" tabula:

Kas es esmu Šonedēļ savāktas Kopā savāktas
Agris

-

6

Ainārs P

-

3

Andris P

-

6

Cydonia

3

26

Evita R

-

3

Gatex

3

5

Guntars R

-

19

Ilmars 007

-

3

Indzha

1

10

Jānis J

3

6

Jānis Z

-

3

Kio

-

6

Marchello

-

9

Māris S

-

2

Nelabojams

3

15

Rihards

-

14

Roberts B

-

3

Sintija

1

1

Valdis A

3

21

Apsveicam Cydonia ar 26 kartupeļiem (cepumiem, konfektēm, burkāniem) un Valdi A ar 21 kartupeļiem (cepumiem, konfektēm, burkāniem). Apbalvošanas ceremonija notiks 26. septembrī StarParty #2 ietvaros. Abus uzvarētājus ļoti lūdzam paziņot par izvēlēto balvas tipu, atrakstot uz e-pastu info@starspace.lv. Guntars R, ja ieradīsies uz pasākumu, saņems pārsteiguma balvu, jo līdz kritiskajai masai pietrūka tikai 1 vienība.

Trešdien, kad jau būsiet iešūpojušies skolas gaitās, sāksim rudens etapu un zolīdo punktu vākšanu lielajai gada balvai.

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!