ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Uzmini, kur tas ir?


Publicēts: 22.05.2008

Ir atkal pagājusi aptuveni nedēļa kopš pēdējā "Uzmini, kur tas ir?" attēla un pienācis laiks jauniem pārbaudījumiem. Trennējieties, trennējieties, iespējams tuvākajā nākotnē būs konkurss ar šāda tipa uzdevumiem. Tad nu šonedēļ ļoti grūts uzdevums. Asteroīds vai pavadonis? Merkurs vai Zeme? Vai varbūt meteorīts? Esat izdomājuši atbildi? Lasiet tālāk un pārbaudiet, vai jūsu minējums ir pareizs.

Iespējams, ka attēls pilnā apmērā būtu palīdzējis uzminēt, ka fotogrāfijā redzams viens no dīvainākajiem Saules sistēmas objektiem - Saturna pavadonis Hiperions, kas ir lielākais neregulāras formas (nav apaļš) objekts Saules sistēmā. Zinātnieki uzskata, ka pavadonis radies no kāda lielāka objekta, tam sadaloties sadursmes laikā.

Šis sūklim līdzīgais pavadonis ir noklāts ar dīvainiem krāterim, kuru apakšā lielākoties atrodas nezināma melna viela. Atsevišķos krāteros šīs vielas biezums ir vismaz 10 metri. Hiperiona šķērsizmērs ir 250 kilometri. Tā kā tas ir neregulāras formas objekts, ap savu asi tas rotē visai haotiski. Tā blīvums ir ļoti niecīgs. Iespējams, ka objekta iekšienē ir vesela alu sistēma.

Porainā uzbūve norāda uz to, ka pavadonis pārsvarā ir veidots no ledus ar pavisam nelielu cieto daļiņu piejaukumu. Zemais blīvums ļauj veidoties asiem un dziļiem krāteriem.

Atšķirībā no citiem Saturna pavadoņiem, Hiperiona albedo ir neliels (.2 - .3), kas liecina, ka to klāj tumšāka materiāla slānis. 2007. gadā iegūtie dati no Cassini apstiprināja, ka šis slānis pamatā ir veidots no organiskām vielām. Ļoti interesants objekts, vai ne?

Nu tad kā? Uzminējāt?

Universe Today

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!