ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Uzmini, kur tas ir?


Publicēts: 19.06.2008

Prāta mežģis atkal ir klāt! Vēl pirms alus un siera svētkiem varat paspēt padomāt, kur gan atrodas attēlā redzamais objekts. Jā, jā, tas ir krāteris, kas atrodas kaut kur Saules sistēmā. Kandidātu ir daudz - planētas, pavadoņi, iespējams, ka kāds no plutoīdiem vai cita tipa pundurplanētām, vai pat asteroīds. Padomājiet labi, atsauciet atmiņā agrāk redzētos attēlus, padomājiet, uz kuras planētas, pavadoņa ir krāteri. Izdomājāt? Lasiet tālāk un pārbaudiet savas zināšanas!

Nu ko, padomājāt Zeme, Mēness, Merkurs... Vai Venēru aizdomās turamo sarakstā iekļāvāt? Tieši tā, šoreiz šis krāteris ir atrodams uz Zemes ļaunās kaimiņienes - Venēras.

Dikinsones krātera diametrs ir 69 kilometri un tas atrodas Atalantas reģiona ziemeļaustrumos. Ja kādu interesē precīzāki nolaišanās dati - 74,6 ziemeļu platuma grāds un 177,2 austrumu garuma grāds.

Šis ir visai sarežģīts krāteris, kura apkārtni un "bļodu" raksturo tumšu un gaišu materiālu esamība. Tā kā baltais, izsviestais materiāls atrodas visapkārt, izņemot rietumu malu, jādomā, ka krāteri radīja objekts, kas lidoja un ietriecās planētā no rietumu puses. Trieciena rezultātā virsma ir izkususi, par ko liecina krātera malu forma.

Krāteris ir nosaukts ASV dzejnieces Emīlijas Dikinsones vārdā, kura ir zemāk esošo rindu autore. Izdevums The Single Hound: Poems of a Lifetime tika publicēts 1914. gadā.

"Volcanoes be in Sicily
And South America,
I judge from my geography.
Volcanoes nearer here,
A lava step, at any time,
Am I inclined to climb,
A crater I may contemplate,
Vesuvius at home."

Universe Today

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!