ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Uzmini, kur tas ir?


Publicēts: 15.07.2008

Vai gan šoreiz nav viegls uzdevums? Padomājiet, cik gan zilas krāsas planētu ir Saules sistēmā. Pavadoņi? Prātā nāk tikai pelēcīgie, dzeltenīgie, bet noteikti ne zilie. Ja nu vienīgi astronomi nešmaucas un nav iekrāsojuši attēlu zinātnisku mērķu vārdā... Padomājiet, kuru Saules sistēmas objektu jums atgādina attēlā redzamais. Varbūt ziniet arī kosmosa kuģi, no kura fotografēts šis skats?

Tie, kas domāja, ka attēlā redzama Zeme, ziniet, ka šoreiz zilā krāsa ir tikai acu apmānam un ģeoloģiskai izpētei. Attēlā redzama ir sarkanā planēta - Marss. Fotogrāfa godā iejuties Mars Reconnaissance Orbiter un tā augstas izšķirtspējas kamera HiRISE.

Attēlā redzamais objekts ir centrālais pacēlums kādā krāterī, kas atrodas Nili Fossae reģionā. Planetārie zinātnieki mīl šos pacēlumus, jo tajos redzami tie klinšu slāņi, kurus parasti slēpj biezā Marsa smilšu kārta. Sadursmes rezultātā dažādie iežu slāņi ir sajaukušies un daļa no tiem ir palikuši atsegti.

Lai labāk atšķirtu dažādus klinšu iežu tipus, attēls ir īpaši iekrāsots. Tumšākie laukumi ir smilšu slāņi, kas klāj atsegtos iežus.

Centrālais pacēlums veidojas krāterī īsu brīdi pēc sadursmes. Izveidojas klinšu gredzens, kurā paceļas ieži, kas parasti atrodas dziļi zem augsnes virskārtas. Izpētot šo apvidu ar infrasarkano staru spektrometriem THEMIS un CRISM, atklājās, ka dažās centrālā pacēluma klintīs atrodami Marsam netipiski ieži - kvarcs, māli un citi ar ūdeni saistīti silikāti.

Universe Today

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!